ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Гърло, фаринкс и възпаление на сливиците (тонзилит)

След като вдишаният въздух се филтрира, ов­лажни и затопли в кухините на носа и около не­го, преминава през фаринкса. След това той по­пада в дихателната тръба. Задната стена на фа­ринкса можете да разгледате и сами, ако широ­ко отворите уста пред огледало и притиснете езика надолу. От двете страни на задната сте­на се откриват кръгловати образувания, небни- те сливици. Те са част от защитната система на организма и набъбват подобно на лимфните възли, ако се отбраняват срещу някаква инфек­ция. При вдишване епиглотисът е отворен, въз­духът прониква през гръкляна и гласните връз­ки в дихателната тръба и по-нататък в брон­хите.

В гръкляна при издишване и с помощта на глас­ните връзки въздухът може да започне да треп­ти: така възниква нашият глас. Всички части на фаринкса са покрити с лигавица.

Възпаление на сливиците (тонзилит)

Оплаквания

При възпаление на сливиците гърлото боли силно, гълтането е затруднено, налице са темпера­тура и главоболие. По задната стена на фарин­кса се откриват зачервените и набъбнали сливи­ци. Често те са покрити с малки жълти точици (гнойни налепи).

Причини

Често възниква възпаление на сливиците пре­дизвикано от бактерии (стрептококи), които могат да бъдат пренасяни от човек на човек по въздуха с малки слюнчни капчици. Понякога сли­виците се зачервяват и набъбват по време на вирусна инфекция на гърлото.

Риск от заболяване

Възпаленията на сливиците са чести в детска­та възраст, докато при възрастните настъп­ват рядко.

Възможни последици и усложнения

Особено в детската възраст стрептококовите инфекции могат да повлекат след себе си теж­ки заболявания на сърцето и бъбреците, ако ле­карят не ги лекува своевременно и достатъчно с антибиотици.

Профилактика

Ако член на семейството е болен от стрептококова ангина, при определени условия може да се окаже полезно профилактично вземане на пе­ницилин.

Необходимост от лекарска помощ

Ако съществува съмнение за възпаление на сли­виците и оплакванията не се подобрят за два дни.

Самолечение

Да останем в леглото, да се погрижим за доста­тъчно топлина и по възможност да приемаме само мека или течна храна. Ако е възможно. да пием много, но не плодов сок, тъй като той до­пълнително раздразва гърлото.

На всеки два часа да правим гаргара с възможно по-горещ градински чай.

Лечение

При съмнение за възпаление на сливиците лека­рят би трябвало да вземе малко гной от налепи­те по задната стена на фаринкса на болния и чле­новете на семейството, за да определи в нея ви­да на възбудителя.

Ако причината са бактерии, следва лечение с пе­ницилин.

Ако възпалението на сливиците е причинено от вируси, то се лекува като възпаление на фарин­кса.

При висока температура и главоболие, най-вече за да се облекчи заспиването, полезно може да се окаже приемането на болкоуспокояващо и по­нижаващо температурата средство, съдържа­що само парацетамол или ацетизал.

Операции

При децата защитната функция на небните сли­вици трябва да се запази толкова дълго, колко­то е възможно. Тяхното оперативно отстраня­ване е уместно, ако:

  • сливиците са много уголемени и силно хъркане сочи, че те продължително време затормозяват дишането, или ако
  • въпреки лечението възпалението на сливици­те продължава или се възобновява отново. За граница при децата се приема: повече от четири инфекции на гърлото за една година.

Ако не се явят усложнения, сливиците при деца­та могат да се отстранят амбулаторно.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *