Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Вулва, влагалище и възпаление (колпит)

Вулва

Към нея се отнасят големите и малки срамни устни (Венерини устни), клиторът, отворът на уретрата и входът на влагалището. Виждат се освен това венериният хълм и перинеумът под отвора на влагалището; той завършва при ануса.

Срамните устни изпълняват преди всичко защитна функция. Така например между големите и малките срамни устни са разположени изход­ните канали на бартолиновите жлези. Те обра­зуват гъст секрет, който овлажнява входа на влагалището. Освен това срамните устни пок­риват входа на влагалището и клитора, най-важния орган на удоволствието у жената.

Влагалище (вагина)

Влагалището се вдава в лека кривина назад и дос­тига от вътрешния вход на влагалището до из­датината на маточната шийка. Само предният край на влагалището има нервни окончания, ко­ито реагират чувствително. В задната част на влагалището няма нерви; по този начин напри­мер жената може да носи тампони, без да усеща нещо. Влагалището е силно разтегливо и елас­тично. Така е възможно проникването на пени­са, но също и излизането на детето по време на раждане. В „нормално състояние“ влагалищната тъкан е надиплена в многобройни гънки, които се напипват като напречни бразди. Влагалище­то е облечено в лигавица, която според фазата на менструалния цикъл и възрастта се усеща су­ха или влажна. Тя може да реагира много чувствително на душевни напрежения, проблеми или конфликти. Това най-често се изразява в за­силено течение.

Възпаление на влагалището (колпит)

Инфекциите на вулвата и влагалището имат многобройни причини. При коитус (полов акт) могат да бъ­дат пренесени различни болестотворни причи­нители. Най-често обаче бактериите си намират собствени пътища.

Оплаквания

Видимо променено или засилено течение, което може да бъде зеленикаво оцветено и мирише не­приятно. Понякога има сърбеж в областта на вулвата. Тези промени могат да бъдат и толко­ва незначителни, че едва да се забележат.

Причини

Почти винаги става дума за инфекция, в която са включени различни микроорганизми:

  • колибактерии, пренесени от изпражненията (при избърсване) върху вулвата и областта на влагалището
  • кожни микроорганизми като стафилококи или стрептококи, които в обстановка на заниже­на защита във влагалището могат безконт­ролно да се размножават
  • инфекции след кюртаж, прекъсване на бремен­ността или подобни интервенции
  • заболявания на половите органи, причинени от вируси, гъби, хламидии

Риск от заболяване

  • при недостатъчна хигиена, преди всичко при погрешно почистване на гениталиите и ануса
  • при честа смяна на партньорите или такива с лоша хигиена
  • при по-възрастни жени, тъй като хормонални­те промени на лигавицата често намаляват противоинфекциозната защита
  • при носене на спирала
  • при всички лекарски манипулации в областта на матката

Възможни последици и усложнения

Без лечение възпалението на влагалището може да доведе до възпаление на матката и по-късно на яйчниците. Късната последица може да бъде безплодие.

Профилактика

Най-важната профилактика се крие в правилното почистване след изхождане по голяма нужда. То винаги трябва да се извършва „отпред“ (областта на перинеума) „назад“ към (областта на ануса). Освен това:

  • да не се прекалява с използването за хигиен­ни цели на промивки на влагалището, интимни шпрейове или интимни почистващи сред­ства. Те променят средата във влагалището и отслабват защитните сили
  • ежедневно почиствайте областта на влагали­щето, най-добре с чиста вода. Редовно сме­няйте бельото и кърпите си. Слиповете тряб­ва винаги да бъдат от естествени материали (памук, коприна)
  • ако например усетите по засиленото течение, че влагалищната ви среда е променена, помага естественото кисело мляко. То съдържа млеч­нокисели бактерии, които подпомагат регули­рането на влагалищната среда. Намажете мля­кото върху тампон, който пъхате и сменяте през три до четири часа
  • можете да се заразите и от своя партньор. Обсъдете това с него, за да предотвратите евентуална „пинг-понг“ инфекция

Необходимост от лекарска помощ

  • при необичайно или засилено течение
  • веднага при неясни болки в малкия таз, преди всичко в комбинация с температура

Самолечение

Не е възможно, ако вече е налице инфекция.

Лечение

  • лабораторното изследване би трябвало да изясни на какъв микроорганизъм се дължи ва­шата инфекция. Едва тогава е възможно из­писването на точно определен антибиотик
  • антибиотичните свещички за влагалище имат много малко странични действия в организма. „Възходящите“ инфекции обаче не могат да се лекуват само локално
  • след антибиотичното лечение би трябвало отново да възстановите влагалищната среда с тампони с кисело мляко или свещички за влагалище

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *