Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Менструационни болки (дисменорея)

Оплаквания

В едно голямо изследване на Световната здравна организация, в което взеха участие повече от 5000 жени, запитаните назоваха като най-често оплакване по време на мензис болката. Спастично придърпваща или тъпа болка, която може да се разпространи по бедрото, горната част на корема или гърба. Болките („спазмите“) могат да започнат два-три дни преди кървенето. Най-често изчезват на втория или третия ден след началото на менструацията.

Причини

Опитите на медицината да ги обяснят са мно­гобройни. Във всеки отделен случай решаваща роля играе моментното телесно и душевно със­тояние. Колкото по-свободен и сигурен се чув­ствуваше в своята кожа, толкова по-малко ще усещате болката. Съществува тясна зависи­мост между безболковата менструация и стабилното самочувствие.

Условията за живот и техните психически пос­ледици могат така да повлияят хормоналното състояние, че матката да се свива по-силно.

Органични причини

Те са по-скоро редки. При редовното гинеколо­гично изследване вашият лекар може да провери напри­мер за следното:

  • спиралата
  • възпалителни заболявания в малкия таз
  • ендометриоза
  • малки, доброкачествени разраствания или разязвявания могат да доведат до болки, ако затрудняват оттока на менструационната кръв разраствания или малформации на външните полови органи
  • стеснения на маточния вход
  • разрехавявания на тазовия пръстен в резул­тат на хормонални промени могат да доведат до оплаквания от страна на поддържащия апа­рат и да засилят оплакванията по време на мензис
  • карцином на матката

Риск от заболяване

Ако се изключат органичните причини, мен­струационните болки трябва да се причислят към областта на вегетативните или психосо- матични оплаквания. „Рискът от смущения“ съ­ответно е висок, тъй като много жени – преди всичко поради противоречащи си задачи в про­фесията, семейството и партньорството – живеят в неосъзнат траен конфликт.

Възможни последици и усложнения

Жените, които редовно всеки месец приемат значителни количества обезболяващи сред­ства, могат с това да застрашат черния дроб и бъбреците си.

Профилактика

Профилактично действие има всичко, което уравновесява телесното, психическото и социалното положение. Основната профи­лактика, разбира се, започва по-рано: ако моми­четата биват подкрепяни и стимулирани в тяхното усещане за самостойност, в радостта от движението и стремежа към преживявания; ако получат възможността свободно да откриват своето тяло, своята сексуалност, своите жела­ния и своя пол.

Необходимост от лекарска помощ

  • ако до този момент не сте имали оплаквания и неочаквано започнете да страдате от болки
  • ако спазмите станат необичайно силни
  • ако имате чувството, че видът на болките се променя
  • ако болките и кървенето се задържат необи­чайно дълго
  • ако имате необичайно силно кървене

Самолечение

Двигение: Движението може да действа раз­товарващо, ако избягвате извънмерни напреже­ния. Опитайте с разходки, плуване, танци или гимнастика.

Почивка: Осигурете си достатъчно сън, по вре­ме на мензиса си не планувайте напрегнати или скъпо струващи занимания, а опитайте преди всичко да се поглезите. Не се срамувайте и на работното си място да сте „тихи“ и да работи­те по-бавно.

Топлина: Всеки вид топлина отпуска: топла ба­ня, топла бутилка на корема или на гърба

Сексуалност: Скъсайте с едно от основните табута, забрана за полово сношение по време на менструация. Ако имате желание за това: полов акт и самозадоволяване могат да ви отпуснат. Важното е да сте здрави.

Пушене: Никакви цигари при менструационни болки. Някои съставки на дима стимулират матката и могат да засилят болките.

Алкохол: В умерени граници той също може да действува разтоварващо и по този начин болкоуспокояващо.

Да говорим за това: Силно могат да наранят за­бележки, които намекват за повишената санти­менталност по време на мензис. Има многоб­ройни примери: „критични“, „хистерични“ или „хленчещи“ дни. В разговори би трябвало да да­дете да се разбере, че в никакъв случай не сте по-малко нормална, а имате право на спокойствие и внимание.

Лечение

При органични причини лекарят трябва да леку­ва основното заболяване или увреждане.

При вегетативни (функционални) оплаквания:

  • масажи на съединителната тъкан или акупунктура
  • да се избират болкоуспокояващи само с едно действуващо вещество
  • който започне да пие хапчета против забреме­няване, често повече няма менструационни болки.
  • Хормоналните препарати обаче навли­зат интензивно в телесните течности. Про­меня се собственият цикъл, възниква рискът от странични действия. По-добре не използвайте хапчетата за лечение на болките

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *