Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ревматизъм на меките тъкани, фибромиалгия, болезнена скованост на рамото, „ръка на тенисист“, синдром на карпалния канал

Ревматизъм на меките тъкани е обобщаващо понятие за болезнени изменения в „меките час­ти“ на двигателния апарат, в съединителната тъкан. Това е тъканта, която свърза другите тъкани и се намира извън костите, мускулите и ставите. При това първоначално нищо не е въз­палено.

Оплаквания

При всички тези заболявания оплакванията мо­гат да бъдат напълно различни: някои хора „просто всичко“ ги боли, други могат да локали­зират болката по определени части на тялото, трети усещат горене в тялото. Те се чувстват слаби, изтощени и безсилни. Болките могат да започнат кризисно или постепенно, да се за­държат, да се засилят, отново да преминат и пак да се върнат.

Болезнена скованост на рамото: Рамото е бо­лезнено при едни и същи движения.

„Ръка на тенисист“: Болка от външната стра­на на лакътната става, която се излъчва към подлакътницата; болки при свиване на юмрука. Синдром на карпалния канал: Болки в дланта, особено през нощта, които могат да се разпрос­транят по цялата ръка, по рамото и да стигнат до тила. Сутрин пръстите са схванати и безсил­ни. Палецът, показалецът и средният пръст стават безчувствени, мускулатурата на въз­главничката на палеца атрофира.

Причини

Някои обяснения за подобни болезнени измене­ния са очевидни: претоварване, едностранно на­товарване, неправилна стоика за дълго време. И „чувствителността спрямо времето“ изглежда убедителна. Но малко хора мислят за това кол­ко натоварващо е „винаги да стискаш зъби“, „да поемаш цялото бреме върху раменете си“, или „постоянно да се утвърждаваш“. Когато „стра­хът ви дебне зад гърба“, вие повдигате рамена и се сгушвате в тях. Човек, който продължител­но време е постъпвал така, не бива да се чуди, когато изпитва болки в тилната и раменната мускулатура. Най-честата причина за душевно обусловен ревматизъм на меките части са кон­фликтите с партньора.

Обикновено хората с подобни заболявания из­вършват всички движения на ежедневния живот с изразходване на значително повече енергия, отколкото е необходимо в обикновени случаи.

Синдром на карпалния канал: Оплакванията въз­никват понеже се притиска нерв вследствие на хронично възпаление на сухожилните влагалища на ставата на дланта.

Риск от заболяване

Повече от половината от всички оплаквания от двигателния апарат могат да се обозначат ка­то ревматизъм на меките тъкани.

Рискът от заболяване нараства:

  • при едностранчиво професионално натовар­ване като писане на машина при секретарките, въртящи движения с ръчен инструмент, при касиерките в супермаркетите, плетене на ръка
  • при спортисти в резултат на неправилна сила на ръкохватката или ударна техника (при те­ниса) или неправилна техника на изхвърляне (напр. при хвърляне на копие)
  • когато мускулите се опитват да балансират неправилната стойка на тялото, например ко­гато единият крак е по-къс

Възможни последици и усложнения

Неправилната стойка пренатоварва мускулите. Оттук може да се завърти един омагьосан кръг: неправилна стойка – напрягане – недостиг на кислород – лошо снабдяване на всички тъкани – болка – неправилна стойка. Ако това състояние се задържи продължително време, изкривявани­ята едва ли могат да бъдат коригирани и въз­становени.

Постоянното пренатоварване пренасилва сухо­жилията, сухожилните влагалища и слузните торбички до такава степен, че признаците на изхабяване настъпват по-рано. Някои хора усещат оплакванията до така­ва степен силно, че те дори могат да станат не­работоспособни след продължително време на повтарящи се разболявания. Когато лекарят неуспее своевременно да разкрие зависимостта между тялото и душата, се развива т. нар. „ка­риера на пациент“.

Профилактика

при ръчна работа по възможност да се сменят ръцете

спортистите следва да накарат треньора си да им покаже по-добра техника на удара и на изхвърлянето. Тенисистите трябва да прове­рят ръкохватната сила на ракетата си

Упътване за ръкохватната сила на тенис-ракетите

Обхватът на ракетата трябва да съответ­ства на разстоянието между върха на средния пръст и средната линия на дланта (евентуал­но да се измери с конец).

Нужда от лекарска помощ

Когато болките продължават да са непоносими, въпреки упражненията за разхлабване и отпус­кане.

Обикновено правилната диагноза дълго време не се поставя, тъй като за това са необходими по­вече предпоставки: лекар с опит в ревматоло- гията и опит с душевно обусловени (психосома- тични) заболявания. Пациентът трябва да про­умее, че причините за неговите оплаквания мо­гат да се намират в самото му държание.

Самолечение

Всичко, което разтоварва, облекчава оплаквани­ята: упражнения за разтоварване, пъл­ноценен сън, обез­движване на болезнените части на тялото. В кризисния стадий: три до четири пъти дневно студолечение. След това топлинна те­рапия или противоревматични мехле­ми.

Лечение

Физиотерапия

  • лечебна гимнастика, масажи
  • топлинна терапия: инфрачервени лъчи, фанго-компреси, диатермия
  • при болки, обусловени от професионалната дейност, може да се консултира ерготерапевт за подобряване на условията на труд

Лечение с медикаменти

  • обезболяващи лекарства
  • мускулоотпускащи медикаменти
  • спокоителни средства

Консултация и психотерапия

Операции при синдром на карпалния канал: Кога­то другите методи на лечение (напр. еднократ­ното инжектиране на кортизон) не са показали успешен резултат, трябва много скоро да се оперира. При това се разделя сухожилието, пре­минаващо напряко над ставата на дланта, така че да не притиска повече нерва.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *