Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Няколко рецепти за красота и здраве с коприва

В сезона на копривата ще е грешка, ако пропуснете да си направите поне едно ястие с това здравословно растение

коприва рецепти

Направете запарка от коприва – съотношението е 5-6 с.л. коприва в литър вода. Оставете да престои половин час, изстудете и изплакнете с тази вода косата след използване на шампоана и балсама. Рецептата е проста, но ще направи косата ви еластична и по-лъскава. Един голям буркан напълнете до средата с коприва и полейте с 200-250 мл етилов спирт. Оставете да престои на тъмно една седмица, след което мажете скалпа с настойката в продължение на две седмици. Косопадът ви ще намалее и косата ще се омазнява по-бавно.

Ако кожата на лицето ви е нормална до мазна, направете каша от 3 с.л. попарена коприва с малко кисело мляко и нанесете на лицето за половин час. Ако кожата ви е суха, вместо кисело мляко използвайте зехтин. Тези маски ще освежат лицето ви и ще подхранят кожата.

Попарете копривата в подсолена вода и мазнина. Когато е готова, я извадете и я намачкайте с дървена лъжица. В тиган пуснете няколко скилидки чесън да се овалят в загрятото олио/масло и бързо след това добавете копривата, но без да се стига до запържване Добавете 2 с.л. лимонов сок, чубрица и още 1-2 скилидки счукан чесън. Когато пюрето е готово, сервирайте поръсено с орехови ядки и сушени боровинки.

Задушете 1 ч.ч. ориз до полуготовност и към края добавете копривата, изчистена и нарязана. Овкусете със сол и черен пипер. Изсипете всичко в намаслена тавичка и до бавете няколко стръкчета пресен джоджен и 5-6 скилидки чесън на четвъртинки. Запечете до получаване на коричка. Сервирайте с кисело мляко с чесън.

Добре измийте младата коприва и я накъсайте в дълбока купа. Полейте обилно със зехтин и лимонов сок на вкус и разбъркайте с пръсти. Ако се плашите от ожилване, направете го с ръкавици. След като престои малко в зехтин и лимон, копривата вече няма да жили. Овкусете с пресен лук, копър, един домат, нарязан на малки парченца, и ленено семе. За разкош може да настържете при сервиране пармезан или друго твърдо сирене.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *