Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Протриване (декубитус)

Оплаквания

Първоначално зачервяване, подуване и загрубя­ване на кожата по местата, които продължи­телно време са били изложени на натиск, напри­мер при дълго залежаване на легло, инвалиден стол, превръзки, шини. По-късно разлагане на кожната и мускулната тъкан, разрушаване на костите и отравяне на кръвта.

Причини

Продължителен натиск, който е достатъчно силен, за да пречи на циркулацията на кръвта. То­ва довежда до недостиг на кислород в тъкани­те, разлагане на кожата и на мускулната тъкан под нея.

Риск от заболяване

При хора, които продължително време са прико­вани на легло и са с намалени способности за въз­приемане и усещане на болката, при което за тях „пролежаването“ става проблем. Затова допри­насят и триенето и дразненето от груби под­ложки, гънки в спалното бельо или облеклото. Влагата от изпотяване, неволните изпускания по малка и по голяма нужда при пациенти, про­дължително лежащи на легло, за кратко време могат да предизвикат декубитус.

Възможни последици и усложнения

Когато декубитусът не се лекува своевременно, могат да се получат трайни увреждания на мус­кулите и костите.

Профилактика

Пациентите, приковани към леглото, трябва да променят положението си поне на всеки два ча­са. Тези, които сами не могат да се обърнат, трябва да бъдат „преместени“. Специалните водни матраци или матраци със силиконов гел разпределят те­жестта. Като подложка се препоръчва овча ко­жа. Пациентите на инвалидна количка, дори ко­гато използват възглавница за намаляване на натиска, трябва да могат да променят положе­нието си на всеки пет или десет минути. Кожа­та на пациента трябва да се поддържа чиста и суха, спалното бельо да се подменя често. Разтривките с ракия по­ощряват прилива на кръв както и всякакъв вид активност – също и при легнало положение. Важно е кожата да се оглежда внимателно поне веднъж дневно, защото за кратко време могат да се получат тежки увреждания на тъканите.

Нужда от лекарска помощ

Колкото е възможно по-скоро.

Самолечение

При навременно лечение декубитусът може мно­го бързо да се излекува. Засегнатите места трябва да са сухи, непревързани и освободени от натиск. За тази цел в санитарните магази­ни се продават надуваеми гумени пръстени и други помощни средства. Лекият масаж може да стимулира циркулацията на кръвта.

Лечение

Лекарят трябва да почиства язвите и при необ­ходимост оперативно да отстрани разрушени­те тъкани.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *