ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Акне

Оплаквания

Черни точки по кожата (открити комедони); бе­лезникави възелчета с големината на глава на карфица (закрити комедони). Когато комедоните се възпалят, възникват червените гнойни пъпки на акнето.

При тежките случаи възлести възпалени нат­рупвания в кожата; пространни абсцеси с обра­зуване на масивни белези.

Причини

Приема се, че за възникването на акнето важна роля играе увеличеното производство на хормо­на тестостерон през пубертета. Той стимули­ра мастните жлези да отделят повече масти. При изхода на жлезите увеличената продукция на рогов слой препятства изтичането на мастите. Мастната торбичка се увеличава, докато под засилващото се налягане мастите излизат навън и в резултат на химическа реакция стават видими като черни точки. Тази смес от масти и рогов слой може да се възпали. Образуват се поз­натите пъпки. При изстискването им съдържа­щите се в мастите свободни възпалителни мас­тни киселини проникват в околната кожа. Така акнето се влошава. Медикаменти като кортизон, йод, бром, антиепилептични лекарства, барбитурати, литиум, витамин Вб, В12 и D също така могат да предизвикат акне. Типични за то­ва медикаментозно акне са внезапното започва­не, пространно засягане на необичайни места (тялото, ръцете, краката) както и появяването му извън пубертета. Също така отравянето с полихлорирани въглеводороди (напр. диоксин) може да доведе до акне. Акне, което възниква в резултат на продължителен контакт на кожа­та с катран, смола или масла, по правило се по­явява на местата на директен контакт (напр. по бедрата от пропити с масла панталони). Подхранващите кремове с много мазна мехлемна основа също могат да предизвикат акне.

Риск от заболяване

Пациентите са предимно юноши между 12 и 20- годишна възраст. През този период от живота почти всички малко или повече са засегнати от акне. Това е свързано с променящия се състав на телесните хормони. Обикновено при жените ак­нето се влошава през втората половина на ци­къла.

Обикновено през лятото акнето се подобрява – по всяка вероятност заради благоприятното въздействие на ултравиолетовите лъчи – и се влошава през зимата.

Възможни последици и усложнения

За юношите акнето е преди всичко психическо бреме и при несъобразено лечение може да оста­ви не само белези по кожата, но и на душата.

Профилактика

Не е възможна. Но все пак съответстващото лечение може силно да намали оплакванията.

Нужда от лекарска помощ

Когато мерките да си помогнем сами се окажат безполезни.

Самолечение

  • грижи за кожата: засегнатите участъци на ко­жата да се измиват два пъти дневно с меко по­чистващо мляко. Да не се използват вода за лице, кремове или лосиони, които не са пред­писани или препоръчани от лекаря. Почти всички тези препарати са неефикасни и дори самите те дразнят кожата
  • да не се изстискват пъпките. Обикновено по този начин се влошава състоянието на кожа­та. Който все пак се опитва да го прави, тряб­ва да постъпва по следния начин: първо се пос­тавят горещи компреси. След това внимател­но се опитва да се изстиска пъпката с инстру­мент за изстискване на комедони. В никакъв случай не бива да се обелват коричките на мал­ки кожни наранявания. Това отлага оздравява­нето за седмици напред и може да причини дупчести белези. Най-добре е пъпките да се из­стискват от обучен персонал в козметичен салон.
  • облъчване със слънчеви лъчи. Всъщност прека­леното излагане на слънце трябва да се избяг­ва, тъй като слънчевото изгаряне уврежда ко­жата и увеличава опасността от рак на кожа­та в перспектива изгаряне
  • по възможност да се избягва гримирането. Ако все пак използвате грим, по-късно трябва основно да почиствате кожата си
  • според съвременното състояние на науката не съществува зависимост между определени хранителни продукти и влошаването на акнето. Ако все пак предполагате, че кожата ви ре­агира на определени храни, бихте могли да се откажете от тях в продължение на няколко седмици, а непосредствено след това да ги приемате в обилни количества, за да можете да констатирате дали настъпва някаква про­мяна

Лечение

В зряла възраст акнето почти винаги се излеку­ва от само себе си. Всъщност това е слаба уте­ха за младежите. Ако не се примирявате с тази благоприятна перспектива, може да се обърне­те към кожен лекар за търсене и прилагане на ефикасно лечение.

Целесъобразно е външното приложение на вита­мин А-киселина (с рецепта) под формата на тинктури или мехлеми – не бива да се обърква и замества с витамин А. Първоначално акнето може да се влоши. Но най-късно след два месеца резултатът се забелязва.

Вътрешно лечение

Всяко вътрешно лечение на акне би трябвало да започне едва след като външното третиране не е дало желания резултат. Тогава двата вида мер­ки следва да се комбинират.

  • приемане на антибиотик тетрациклин в ком­бинация с външни методи на лечение. Според специалистите приемането на тетрациклин в продължение на месеци и дори на години е до­пустимо. Бременните жени не бива да вземат тетрациклин
  • при особено силно акне, което не може да се лекува по друг начин, с доказан ефект са действащите субстанции изотретинион (Roaccuta) и етретинат (Tigason). При тях обаче могат да се появят значителни странични въздействия по кожа­та и лигавиците. Тъй като по време на бремен­ност тези медикаменти могат да предизви­кат особено тежки аномалии на детето, пре­ди началото на лечението трябва със сигур­ност да бъде изключена всякаква вероятност за бременност и по време на лечението да се вземат сигурни мерки за предпазване от заб­ременяване. При изотретиноина антиконцеп- тивните мерки трябва да продължат един ме­сец след края на лечението, а при етретината – дори две години
  • жени, които и без това вземат противозача­тъчни таблетки, биха могли да изберат препа­рати като Eunomin или Diane. Те съдържат хормон, който може да подобри състоянието на акнето. Но положителните резултати могат да се очакват едва след три до шест цикъла на приемане.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *