Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Въшки

Оплаквания от въшки

Главови въшки: Сърбеж по главата и наподобя­ващи екзема кожни явления по границата на ко­сата, зад ушите и на тила. Светли, подобни на пърхот образувания, здраво закрепени за кос­мите.

въшкиДрешни въшки: Пъпки, пришки и загнояване на кожата по тялото и крайниците, придружени от сърбеж. Често се появяват две-три червени пъпки на гърба.

Срамни въшки: Екземоподобни изменения на ко­жата и малки сини петна в областта на окосмя­ването по външните полови органи и подмиш­ниците, отстрани на гърдите и евентуално по клепачите. Петната са в резултат на ухапвания и сърбят много силно. Срамните въшки се виж­дат по кожата като жълтосиви точици с голе­мина един-два милиметра. Миниатюрните точкоподобни яйца се намират по космите на външните полови органи.

Причини

Главовите въшки са дълги два до три милимет­ра и засягат най-вече косата зад ушите и задната част на главата. Те много трудно се забеляз­ват, защото цветът им се нагажда според цве­та на косата. През своя живот в продължение на 30 дни те снасят 50 до 150 прозрачни, бели, малки яйца, които се „зациментирват“ по кос­мите близо до кожата на главата (гниди).

Главовите въшки не могат да скачат или летят, но бягат много бързо. Те се прехвърлят от един човек на друг посредством контакт на косите, използване на чужди гребени или гребени, поста­вени непосредствено един до друг, шалове, шап­ки, барети, както и при контакт с паднал косъм, заразен с гниди.

Дрешните въшки са с дължина около четири ми­лиметра. Те не живеят по тялото, а по дрехите

Срамните въшки са плоски и кръгли с диаметър около два милиметра. Те се предават при полов акт, в някои случаи и чрез облеклото и спалното бельо.

Риск от заболяване

Противно на широко разпространеното схва­щане чистотата и редът не предпазват от въшлясване. През последните години разпрост­ранението на въшките отново приема бедстве­ни мащаби, което не е свързано с хигиенните ус­ловия в засегнатите семейства. Нещо повече, възможностите за пренасяне на въшките са станали по-разнообразни и многобройни в срав­нение с по-рано. Сега децата разменят помежду си повече облекла, оставят при спортуване дре­хите си в непосредствена близост, возят се в автобуси наблъскани едно до друго, „избягали­“ въшките спокойно чакат по облечените с плат тилни облегалки следващата глава, която ще се облегне на тях, и т.н.

Възможни последици и усложнения

Възможни са инфекции на ухапаните от въшките места. Обикновено въшките засягат едновре­менно членовете на едно семейство и най-близ­ките приятели.

Профилактика

Да се избягва физически контакт с хора, които имат въшки. Да не се използват чужди гребени, четки за коса, шапки, барети, шалове, носни кър­пи и спално бельо.

Нужда от лекарска помощ

Веднага при подозрение, че вие или вашето дете имате въшки.

Самолечение

От страх да не бъдат заклеймени като „мръсни“ много родители премълчават, че детето им има въшки. Този фалшив срам е предпоставка за по- нататъшното разпространяване на въшките. Информирайте детските възпитатели или учи­тели, както и родителите на приятелите на ва­шето дете за паразитите. Не може да се уста­нови кой кого е заразил. Целевото третиране ще попречи обаче въшките да се превърнат в „домашни животни“.

Деца с въшки могат отново да се върнат на учи­лище едва когато лекарят или здравната служ­ба са потвърдили, че детето вече няма от въшките.

Главови въшки: Изхвърлете четките за коса, гребените и украшенията за коса. Изварете пешкирите и спалното бельо. По предмети, ко­ито не могат да се перат или мият, въшките мо­гат да се унищожат по следните начини:

  • дръжте ги здраво завързани в найлонови тор­би в помещение не по-хладно от 20 градуса
  • оставете ги за един ден при температура 35 градуса

Този метод е подходящ за зимни палта, плюше­ни играчки, одеяла и други подобни, които деца­та притискат плътно до себе си. Не забравяйте и облеченото с плат детско автомобилно сед­ло! Меката мебел може да се напръска (А-Раг Spray) или в последна сметка всички вещи да се дадат за обезпаразитяване в някоя дезинфекци­онна служба.

Дрешни и срамни въшки: Бельото, пижамите, спалното бельо, хавлиените кърпи и дрехите да се изварят или дадат на химическо чистене.

Лечение

Третиране с някакъв унищожаващ въшките и гнидите препарат. Процедурата се повтаря след седем до десет дни. Поради опасност от натравяне кърмачетата и малките деца да се ле­куват само под лекарски надзор. Особена пред­пазливост е нужна, когато съществува опас­ност препаратът да проникне в тялото през разчесани места.

Главови въшки: След лечението видимите гниди съдържат само празни яйца, от които не могат да се прихванат въшките. Изплакването на косата с оцет улеснява последващото изресване на гни­дите с гъст гребен против въшки.

Препарати против въшки

Organoderm, Prioderm; действаща субстанция: малацион

Сигурно, бързо действие. Само при главо­ви въшки.

Jacutin, Quellada – действаща субстанция: линдан

По-несигурно действие. Гелът трябва да се ос­тави да действа на главата в продължение на три дни. При по-големи концентрации – осо­бено при малките деца – са възможни призна­ци на отравяне. При някои видове въшки вече не са ефикасни.

Goldgeist forte, Aescalon; действаща субстанция: пиретримекстракт. Сравнително добре се понася, но една трета от паразитите устояват на въздействието.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *