Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Сърдечен блок

Оплаквания

Забавена сърдечна дейност, придружена от обърканост, световъртеж, притъмняване пред очите или кратковременна загуба на съзнание; пресекващо, дълбоко дишане.

Понякога пулсът е нормален, но отпадат отдел­ни пулсови удари. Това лекарят може да разгра­ничи от т.нар. екстрасистоли чрез ЕКГ.

Причини

При блок на сърцето провеждането на възбуж­дението в сърцето се прекъсва на произволно място. Това може да бъде предизвикано от:

  • ревматична или атеросклеротична болест
  • отравяне от предозиране на кардиотоници
  • остра ревматична треска
  • ракови заболявания
  • сифилис
  • сърдечен инфаркт
  • възрастови изменения на проводната систе­ма на сърцето

Риск от заболяване

Сърдечният блок може да възникне във връзка с всички заболявания на сърцето и затова е отно­сително често страдание.

Възможни последици и усложнения

Пристъпът може да се окаже смъртоносен, ако в резултат на него кръвообращението спре за повече от три до четири минути.

Профилактика

Не е възможна.

Необходимост от лекарска помощ

Колкото е възможно по-бързо.

Самолечение

Не е възможно. При спиране на сърцето до идва­нето на специалист роднините трябва да ока­жат първа помощ.

Лечение

Ако проводната система не е само временно ув­редена, лекарят може с помощта на водач на сърдечния ритъм да осъществи отново нормална сърдечна дейност.

Водач на сърдечния ритъм

Този уред предава на сърцето малки електричес­ки импулси в желания ритъм. Той се имплантира в гръдната или коремната стена и се свързва със сърцето посредством тънък кабел.

Риск: Оперативните техники са до такава сте­пен усъвършенствувани, че рискът е минимален. Смъртоносните усложнения при имплантиране­то на пейсмейкър бяха снижени чувствително под един процент.

Очакваната продължителност на живота при хора с водачи на сърдечния ритъм е средно мал­ко по-ниска от тази при здравите и зависи само от основното страдание.

Трайността на пейсмейкъра е многогодишна. На всеки три до шест месеца обаче лекарят тряб­ва да контролира човека и уреда. При това той прави външно електронно измерване на елект­рическото напрежение в батерията. Който но­си пейсмейкър може безпроблемно да шофира. Модерните пейсмейкъри са надеждно защитени в метални капсули от външни вредни въздей­ствия (проверяващи устройства по летищата, електрически самобръсначки и т.н.).

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *