Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Запек (обстипация)

Оплаквания

Изпражненията са твърди, изхождането за­труднено, възниква усещането за недостатъч­но освобождаване.

За нормално се смята три пъти седмично отде­ляне на изпражненията. За запек се говори едва когато повече от три дни не е настъпило из­хождане.

Причини

  • хроничният запек се среща много често. И мно­го често не представлява нищо друго освен заблуда: много хора „страдат“ от това, тъй като смятат, че „би трябвало“ да се изхождат ежедневно или изпражненията би трябвало да са по-меки и някак си повече. Който стриктно обръща внимание на това, че организмът се освобождава от „нечистите“ отпадъци, рис­кува да завърже дяволски кръг между очакване­то и усещането за засечка, ако отново „не ста­не“. Особено някои „хора на действието“ сами си причиняват запек, като мислят, че нямат време за ежедневни неща, а ходенето в тоа­летна е наистина ежедневно нещо
  • остър запек: Ако изпражненията се задър­жат необичайно дълго – съобразно личните на­вици, причината може да се корени в страх или психическо страдание. Запекът след пътуване на новото място се приема като нормална прис­пособителна реакция
  • различни заболявания на червата или нервните пътища
  • следствие от операции
  • странично действие на медикаменти: сред­ства срещу психически разстройства, алкализиращи средства, съдържащи алуминий, сънотворни, успокояващи средства, съдържащи кодеин, противокашлични и болкоуспокояващи средства

Риск от заболяване

Грешки в храненето като например твърде мно­го захар, твърде малко баластни вещества и твърде малко течности подпо­магат развитието на запек.

Възможни последици и усложнения

Възпалението на дивертикула и ракът на черва­та могат да бъдат последица от хроничния запек.

Профилактика

Най-важната профилактика е храна, богата на влакнеста тъкан с пълнозърнест хляб, сурови зе­ленчуци и плодове както и много течности. Те­зи хранителни продукти изпълват червото и подпомагат изхождането. Чаша минерална вода или пресен плодов сок всяка сутрин регулират храносмилането също както пшенични трици или ленено семе (два до пет грама дневно, но не раздробено).

Редовното движение също помага за перистал­тиката на червата.

При позив за голяма нужда би трябвало да отла­гате отиването до „онова място“. Може да се окаже полезно да привикнете към изхождане в точно определено време на деня.

Упражненията за разтоварване и йога могат да допринесат за безупречно храносми­лане.

Ако ви се налага да вземате медикаменти, пре­дизвикващи запек, консултирайте се с лекар.

Необходимост от лекарска помощ

При продължителен запек. Ако честотата на храносмилането се променя внезапно, лекарят би трябвало да направи изследване във връзка с евентуално заболяване.

Самолечение

При първите признаци за запек би трябвало да включите в менюто си сурови зеленчуци, плодо­ве и олио и много да пиете. Прокарващо действат кисело зеле, сливи, ревен, смокини и пъ­пеши.

По възможност не вземайте слабителни сред­ства. Всички слабителни средства – също и рас­тителните – нарушават водното равновесие и при продължително вземане увреждат мускула­турата на червата. Те стават още по-лениви. Приемането им има смисъл за кратко време са­мо за изпразване във връзка с операции и рент­генова снимка и при болезнени страдания в областта на ануса.

Ако ви се наложи за много кратко време да раз­движите червата си, можете да го направите с чайове. Клизмите могат да помогнат, но не трябва да се привик­ва към тях, тъй като увреждат собствената ак­тивност на червата.

Слабителни чайове

Майчин лист

Приготвяне:

  • равна чаена лъжичка майчин лист се залива с 1 средно голяма чаша гореща (не вряща) вода
  • запарва се десет минути, прецежда се

Употреба: Сутрин и/или вечер по една чаша прясно приготвен чай. Действието се проявя­ва след 10 до 15 мин.

Плодове от майчин лист

Имат по-меко действие от листата.

Приготвяне: Както листата, но се използува половин лъжичка от плодовете.

Комбиниран слабителен чай

Рецепта: 60 г майчин лист, 10 г копър, 10 г лай­ка, 20 г листа от мента

Приготвяне:

  • една-две лъжички от сместа се заливат с ед­на средно голяма чаша гореща вода
  • запарва се 10 минути, след това се прецежда

Употреба: Както чая от майчин лист

Най-важните странични действия на всички слабителни чайове: Коликообразни коремни болки при предозиране; рядкотечни изпраж­нения.

Внимание: Да не се използват по време на бре­менност или кърмене. Действащите суб­станции преминават в майчиното мляко и при нормална дозировка могат да причинят диа­рия у кърмачето.

Лечение

Ако запекът продължи повече от една седмица, лекарят понякога трябва да отстранява втвър­дените изпражнения от ануса с ръка.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *