Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Жлъчни камъни

Оплаквания

Жлъчните камъни могат да съществуват с го­дини, без да дадат оплаквания. Само отвреме навреме – често след ядене на богата на мазни­ни храна – се появяват неясни болки в горната част на корема и гадене. По-силно дразнене се из­лъчва към гърба.

В един момент изведнъж се проявява силна ко­лика: силни спазми в горната част на корема, ко­ито се засилват до непоносимост и могат да стигнат до рамото, придружени от повръщане, изпотяване, световъртеж, често температура и втрисане. Тези колики могат да преминат от само себе си за около три дни и в различен ин­тервал от дни или месеци да се появят отново.

Причини

Смущения в обмяната на веществата в черния дроб могат да доведат до това в жлъчката да се образуват камъни от холестерин или калций. Те могат да бъдат с големината на песъчинки („жлъчен пясък“), но да станат и по-големи. Ако запушат изхода на жлъчния мехур или преди всичко жлъчните пътища, се стига до колика. Прехранването и наднорменото тегло са най- съществените причини за образуването на жлъчни камъни. Те са:

  • чести при жени след много бременности, при приемане на противозачатъчни таблетки
  • чести при хронично възпаление на жлъчката, диабет, чернодробна цироза
  • по-редки след болестта на Крон и улцерозен колит

Риск от заболяване

Жлъчните камъни спадат към най-честите забо­лявания. Всяка пета жена и всеки десети мъж страдат от тях. Те се появяват най-често едва след тридесетата година от живота и при по­ловината от засегнатите през целия живот не дават никакви оплаквани. Често се откриват случайно при рентгеноВа снимка или ултразву­ково изследване.

Възможни последици и усложнения

Всяка жлъчна колика носи риск от усложнения.

  • Ако жлъчните камъни останат в жлъчния мехур
  • или жлъчните пътища, може да се стигне до
  • жълтеница и/или:
  • възпаление на жлъчния мехур и/или на жлъчни­те пътища
  • нагнояване на жлъчния мехур
  • жлъчен застой с увреждащи черния дроб пос­ледици
  • възпаление на задстомашната жлеза
  • запушване на черво
  • рак на жлъчния мехур или жлъчните пътища

Профилактика

Избягване на наднорменото тегло

Диета при жлъчно страдание

Само в острите състояния се налага спазване­то на диета от каша, сухар и чай. Ограничава­нето на консумацията на мазнини не предот­вратява евентуална нова колика. Понасят се и печени ястия. Можете да ядете всичко, за ко­ето имате настроение и ви е вкусно. Не бива да се въздържате и от малки количества алко­хол. Ако смятате, че мазните и печените яс­тия не ви понасят, изключете ги от менюто си. Целесъобразно е да избягвате газообразуващи храни като лук, зеле и подобни. Разпределете количеството храна на пет малки дневни порции, за да избегнете пищните нахранвания.

Въздържайте се от билков ликьор, който се взема, за намаляване чув­ството за пълнота на корема. Той се понася пo-зле от жлъчката, отколкото ракия­та.

Необходимост от лекарска помощ

При повтарящи се и задържащи се колики, висо­ка температура и жълтеница.

Самолечение

Топла завивка, горещ или студен компрес в об­ластта на жлъчката, могат да облекчат болка­та. Така също помага и пие­не на вода на отделни глътки.

Спазмолитичната свещичка (Buscopan) може да направи времето до идването на лекаря по-поносимо.

Лечение

След болкоуспокояващата инжекция лекарят трябва да установи причината за коликата. Жлъчните камъни се откриват най-сигурно с ул­тразвуково изследване и холецистография.

Операция

Операция на жлъчния мехур: Жлъчен мехур из­пълнен с камъни – особено ако е възпален и наг­ноил трябва да бъде отстранен изцяло. Рисковете при операция на жлъчния мехур са най-малки, когато липсват оплаквания. Затова хирургът най-често изчаква да минат шест сед­мици след острата колика.

Оперирането на жлъчката е по-целесъобразно в сравнение с всяко друго лечение, тъй като спес­тява евентуална спешна операция при остри усложнения.

Операцията се провежда под пълна наркоза. Още първия ден след това човек трябва да се изпра­ви за малко. Пиенето е възможно от първия ден, приемането на кашава храна от третия. Престоят в болница продължава около една сед­мица. При лапароскопска операция възстановяването е много бързо.

След операцията няма предписания за диета. Можете да ядете това, с което сте свикнали, което ви харесва и което ви се отразява добре. Ако получите оплаквания като газове, гадене, чувство за пълнота, запек и диария, помислете си, дали и преди операцията не сте били измъч­вани от това.

В повечето случаи това няма нищо общо с от­странената жлъчка. Само при седем процента от оперираните самата операция предизвиква болки и проблеми (напр. ръбцови изменения, ув­реждания на нерви или кръвоносни съдове).

Операция на жлъчните пътища: Ако в жлъчните пътища са се образували камъни, те могат да бъдат отстранени оперативно, при което жлъчните пътища се запазват. При друга мето­дика се вкарва ендоскоп, който разширява устието на жлъчния ход (папилотомия). След това със специален инс­трумент камъните се изтеглят от жлъчката. Оплакванията и поведението са както при опе­рация на жлъчния мехур. Понякога след операци­ята отново се образуват жлъчни камъни в жлъч­ните пътища. Тогава се налага повторна опе­рация.

Разрушаване на камъните: Само в определени случаи е възможно камъните в жлъчния мехур, по-малко в жлъчните пътища и рядко в изхода на жлъчния мехур, да бъдат раздробени с помощ­та на звукови вълни. За това не се налага опе­рация.

Медикаменти

Ако камъните не са по-големи от два сантимет­ра в диаметър и ако не съдържат варовик, е възможно да бъдат разтворени с медикаменти, съдържащи жлъчни киселини.

Това лечение продължава с месеци и би трябва­ло да се избере само когато не е възможна опе­рация. Не трябва да се провежда при наднорме­но тегло, чернодробни и жлъчни заболявания и по време на бременност.

Ползата на предлаганите на пазара повече от 200 вида препарати за предпазване на черния дроб и жлъчката е спорна. Дори ако могат да об­лекчат жлъчното страдание, ефектът им под­лежи на съмнение.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *