ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Хепатит (чернодробно възпаление)

Оплаквания

Ранен предупредителен сигнал за хепатит са болките в дясното подребрие. Началото на хе­патита наподобява грип: умора, главоболие, по­някога болки по ставите, често гадене и позиви за повръщане с непоносимост към мазнини, ме­со, алкохол и никотин. Следват запек, диария, газообразуване. Тъй като черният дроб се уголе­мява, в дясното подребрие се усещат болки. Чес­то се появява температура и сърбящ обрив по кожата, който наподобява ухапване от пчела. През втората фаза на заболяването кожата и бялото на очите се оцветяват в червеникаво жълто, а урината потъмнява. Температурата отново се понижава. Изпражненията се обезцветяват. понякога лимфните възли в област­та на шията се подуват, слезката е увеличена. Най-често жълтеницата се засилва през първи­те три седмици. В редки случаи хепатитът мо­же да протече без жълтеница. Ако не се разпоз­нае, опасността от разпространение на зараза­та е висока.

Причини

Вируси, бактерии, паразити, медикаменти. Чес­то причините са неизвестни.

Инфекция с вируса на хепатита: има три вида вируси, които могат да предизвикат хепатит. Те се означават с А, В и нито-А-нито-В. Хепатитните вируси се нуждаят от дълго време, за да се „загнездят“ и предизвикат признаци на за­боляване:

  • вирусът от тип А (пътен хепатит, НАV—хепа­тит) – около 6 до 50 дни
  • вирусът от тип В (инфекциозна жълтеница, серумен хепатит, HBV-xenaтит) – до половин година
  • вирусът от тип нито-А-нито-В все още не е достатъчно проучен. Други вируси като този на епидемичния паротит, инфекциозната мононуклеоза, херпес сим­плекс, варицелата могат да отключат хепатит.

Има два различни пътя за заразяване:

Хепатит А: През устата с вода, питиета или хранителни вещества, особено морски продук­ти, които са замърсени с инфектирана урина или изпражнения; чрез тесен контакт (прибори за хранене, съдове, тоалет) с инфектиран човек. Епидемии се причиняват често от мухи, които пренасят причинителя на болестта.

Хепатит В и нито-А-нито-В: По кръвен път. Като входна врата са достатъчни микроскопич­ни наранявания на кожата, в които попадат ин­фектирана слюнка, урина, изпражнения, вагина­лен секрет, семенна течност, кръв или кръвна плазма. Опасността от пренасяне е особено ви­сока по време на полов акт. По-рядко инфекция­та настъпва при лекарски манипулации, зъболе­чение, от недезинфекцирани игли при татуи­ровки и акупунктура или при маникюр и педикюр. Кръвните банки се проверяват за хепатитен ви­рус, но за нито-А-нито-В хепатит все още ня­ма доказателствена методика.

Преди да забележат болестта, инфектираните могат да предадат хепатита на други лица. По­някога до три месеца след излекуването в кръв­та все още се намират заразни частички.

Риск от заболяване

Застрашени са лекари, сестри, лаборанти, кога­то трябва да боравят с инфектирана кръв. кръвни продукти или изпражнения. Рискът е по- висок в диализните и раковите отделения на болниците. Хората, на които често се прелива кръв (напр. хемофилици), вече не са така застра­шени, откакто има методи за откриване на ви­руса. Наркоманите и хомосексуалистите носят относително висок риск.

В Югоизточна Азия, в страните на юг от Саха­ра и в региона на Аризона е много разпростра­нен хепатит В.

Възможни последици и усложнения

Остър хепатит: В редки случаи острото възпа­ление на черния дроб може драматично да се вло­ши: след тежка сънливост идва душевно умопомрачение, след това безсъзнание. В разстоя­ние на няколко дни настъпва смърт. Причините още не са изяснени. Алкохолиците се засягат по- често. Острият хепатит В може да хронифицира в 10 go 15 процента, а нито-А-нито-В хепатитът във всеки трети случай. Най-често то­ва се случва при възрастните хора и такива в реконвалесцентен период.

Хроничен хепатит: Хроничното възпаление на черния дроб често протича без жълтеница и мо­же да продължи с години. Ако е предизвикано от медикаменти, може да отзвучи от само себе си, след като се преустанови приемането им. Оне­зи форми, които се дължат на HBV инфекция или нито-А-нито-В инфекция, могат да напреднат до чернодробна цироза (вж. по-долу). Дефекти на имунната система са причина за агресивната форма на хроничния хепатит, при който отно­во и отново се появява жълтеница и който ряд­ко се излекува, а най-често води до чернодробна недостатъчност и/или чернодробна цироза.

Профилактика

Хепатит А: Чистота на храната и напитките и лична хигиена. Срещу този вид хепатит е възможна пасивна имунизация с гамаглобулин.

Хепатит В: Има имунизация.

Необходимост от лекарска помощ

Когато общото ви състояние е засегнато и ви направи впечатление оцветяване на урината, кожата и очите.

Самолечение

Веднага след като заболяването бъде разпозна­то, трябва заради опасността от зараза да из­бягвате контакти с други хора и стриктно да обръщате внимание на чистотата: урина, из­пражнения, слюнка и кръв могат да пренасят бо­лестта. Кесета, кърпи за ръце, спално бельо и съ­дове трябва да се изваряват.

Лечение

Хепатитът трябва да се докаже с изследване на кръвта. Още в началото на заболяването е възможно да се различат отделните хепатитни форми една от друга.

Няма лечение срещу причинителя. В повечето случаи за четири до шест седмици острото за­боляване преминава от само себе си. Не е необ­ходимо лежане на легло. Дайте си почивка, дока­то отзвучи температурата и лекарят устано­ви, че кръвните стойности са се подобрили. След това можете да подновите обичайната си работа.

При девет от десет случая след три до четири месеца чернодробното възпаление се излекува напълно, а хепатит А почти винаги.

Кръвните стойности обаче трябва да се про­контролират до пълното им нормализиране.

Диета

Безапетитието в началото на заболяването след няколко дни преминава, не се налага ограни­чителна диета. Протичането на втората фаза от заболяването – противоположно на по-ран­ните схващания – се скъсява с употребата на бо­гата на мазнини и белтъчини храна.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *