Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Изкривявания на зъбите при възрастните и вадене на зъби

Едва ли съществува идеално съзъбие. Малките дефекти и изкривявания на зъбите са често сре­щано явление и могат да придават личностна окраска, дори особен чар на даден човек. С прик­лючване на процеса на развитие на челюстта, лечението е целесъобразно само когато са засег­нати дъвкането, говоренето и здравето на па­родонциума (поддържащите зъба тъкани и връзки). Често то се налага, защото е пропусна­то ранното челюстно-ортопедично осигурява­не или не е проведено правилно. Например силната предна или задна захапка налагат често хи­рургическа намеса. Решението за това се взима от челюстния ортопед и хирург заедно с паци­ента.

Недостатъци: Обикновено се налага цялостно челюстно-ортопедично лечение, което може да продължи с години. Това означава голямо психи­ческо натоварване. Фиксиращите апаратчета са видими и могат да навредят на професионал­ния живот и на отношенията с партньора. Съ­щевременно предварително трябва да се изле­куват съществуващите заболявания на пародонциума. Относно дългосрочния успех на по­добни лечения при възрастни не са правени из­следвания. Голяма е опасността от кариес и отлепване на емайла. Ако преди терапията е имало говорни проблеми, то те не изчезват автоматично. В повечето случаи се налага допълнител­на терапия с логопед (говорен терапевт). Всич­ко това подсказва, че внимателно трябва да се претеглят предимствата и рисковете, преди да се вземе решение за пристъпване към лечение. Мъдреците често създават проблеми. Те например израст­ват на една страна, в резултат на което могат да се образуват зъбни джобчета и да се възпа­лят. Или не излизат напълно от челюстта. След което многократно трябва да бъдат изтегляни. Често при това силно изкривените корени съз­дават усложнения.

АКО ЗЪБЪТ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ СПАСЕН

Изваждането на зъба следва винаги да бъде пос­ледното лечебно средство. Един умъртвен зъб следва да бъде изваден, когато:

  • каналите на корена му са силно изкривени и не­пропускливи и заболяването на върха на коре­на не може да бъде лекувано чрез резекция на коренния връх
  • зъбът се клати поради възпаление на пародонциума (поддържащите зъба тъкани и връзки) и са налице хронични заболявания като ревма­тизъм, възпаление на бъбреците, сърдечни бо­лести, възпаление на ириса на окото
  • кариесът е достигнал до корена на зъба и той се е разрушил
  • зъбът се е обърнал или много е израснал навън, респективно стои накриво и е причина за чес­ти възпаления (напр. при мъдреците)

Вадене на зъби

Най-напред лекарят поставя местна упойка за обезболяване на мястото. След това отделя ве­неца от зъбната шийка и с клещи и лостове от­деля зъба от зъбната трапчинка. И при добра ра­бота може да се случи да се отчупят части от коронката и корените. Зъболекарят внимател­но трябва да отстрани парченцата и прецизно да изчисти възпалената тъкан. Първото силно кървене след изваждането на зъба се спира пос­редством захапване на марлен тампон. Но за оз­дравяването е важно отворът в челюстта да се запълва от прясна кръв.

Обикновено след изваждане на зъб не е необхо­димо да се вземат болкоуспокояващи лекарства. Упойката продължава да действа още известно време след това. Многократното поставяне през деня на студен компрес отвън на оперира­ното място облекчава болката.

В никакъв случай не бива да се вземат обезболя­ващи средства с действащата субстанция ASS, тъй като тя стимулира кървенето. За предпочитане са лекарства, съ­държащи парацетамол.

Много зъболекари предписват приемането на антибиотици, въпреки че локалното третира­не е напълно достатъчно. Ако зъболекарят ви предпише антибиотици, попитайте го за при­чината. Това е оправдано, когато:

  • съществува опасност от разпространяване на местно ограничените инфекции, например продължаващо подуване, също и на лимфните възли, температура
  • защитните сили на организма са отслабени
  • при пресни наранявания в областта на челюст­та трябва да бъдат предотвратени инфек­циите

Не бива да се прилагат антибиотици за намаз­ване на лигавицата, например под формата на мехлеми. Те намаляват съпротивителната сила срещу болестотворни зародиши.

КАКВО ДА ПРАВИМ СЛЕД ХИРУРГИЧЕСКА ИНТЕРВЕНЦИЯ

Трябва да почивате. Дръжте езика далеч от раната. Говорете малко, яжте само каши. Избягвайте дразнещи субстанции като кола, пушек, кафе.

Не се препоръчват промивки с разтвори за гаргара и чайове. Те пречат на оздравителния процес.

Ако отново кървите, трябва да се изплакне­те и да захапете чиста нагъната кърпа. Ако кървенето не спре по този начин до един час, трябва да отидете на зъболекар

Ако 2-3 дни след махането на зъба възникнат силни болки и отворът е запълнен вместо с кръвни съсиреци със сиво жълт, лошо мири­шещ налеп, лекарят отново трябва да дезинфектира раната, да я освободи от евентуал­ни остатъци, забравени в нея, и да я почисти.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *