ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

6-те големи риска, които носи алкохолът

alkoholАлкохолните напитки носят удоволствие, разбира се, но могат да се превърнат в дрога с много нежелани последствия за здравето.

Повишен риск от рак

Алкохолът е мощен канцероген и с него са свързани много онкологични заболявания – на черния дроб, хранопровода, устата, фарингса, гърлото. Той повишава и риска от рак на гърдата, дебелото черво и ректума. За съжаление това се отнася дори за скромната, но редовна консумация от една доза на ден (приемаме, че тя съдържа 10 г чист алкохол), пише сп. „Здравен журнал“.

Опасност за черния дроб

Редовната консумация на алкохол води първоначално до хепатитна стеатоза, тоест до повишаване на мазнините в черния дроб. На този стадий нещата все още могат да се поправят. Но ако приемът на алкохолни напитки продължи, може да се стигне до цироза – разрушаване на клетките на черния дроб. На тяхно място се появява фиброзна тъкан, която не може да изпълнява ролята на филтър на токсините.

Алкохолът предизвиква и възпалителни процеси в черния дроб – това е алкохолният хепатит, който в 25% от случаите има фатални последици за пациента.

Смущения в коагулацията на кръвта

Хората, които консумират всеки ден над 4 чаши алкохол, са в повишен риск от мозъчен кръвоизлив. Вследствие на алкохола кръвоносните съдове губят еластичността си и стават порести, а от друга страна коагулирането става по-трудно. Така се стига до мозъчния кръвоизлив, който може да има много сериозни последици за здравето и дори да предизвика смърт.

Възпалението и ерозията на стомашната лигавица също се свързват с прекалената консумация на алкохол.

Неврологични усложнения

Редовният прием на алкохол води до недостиг на витамини В1 и РР, а поради нарушената функция на черния дроб токсични вещества достигат до мозъка – тези фактори благоприятстват появата на смущения в нервната система – мускулна хипертония, аномалия в подвижността на очната ябълка, епилептични кризи, кома и др.

При атрофия на определени мозъчни зони се появяват проблеми с равновесието.

Зрителната невропатия, свързана с алкохола, е двустранно намаляване на зрението.

Могат да бъдат засегнати долните крайници – нощни крампи, бързо уморяване при ходене, болки в прасците и т.н.

Психически проблеми

Вследствие на токсичния ефект на алкохола, мозъчните инциденти и ускореното остаряване на мозъка може да се стигне до различни психически смущения – частична амнезия, тревожност, депресия, безсъние.

И още…

Алкохолът въздейства на почти всички системи в организма. Често неразумната му консумация предизвиква остър панкреатит и повишено кръвно налягане.

Нерядко в резултат на прекалена употреба на алкохол възникват трудности в общуването, семейно насилие, финансови проблеми, отчуждаване от обществото, непредпазливи сексуални контакти и риск от полово предавани болести.

 

СПРИ АЛКОХОЛА И ЦИГАРИТЕ СЕГА! 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *