Черен списък на вредителите ни пази от стрес

Науката не стои на едно място и съвременната фармакология е създала множество средства, които да избавят организма от вредното въздействие на стреса

 

стрес причини

Но все пак не бива изцяло да се осланяме на химията. А самолечението е направо опасно.

Преди всичко трябва да забравим за някои вещества, които употребяваме почти механично, или силно да намалим „дозата“. На първо място, става дума за алкохола. Отпускащото му действие е илюзорно и всъщност той има токсични свойства, които още повече задълбочават проблема на физиологично ниво.

Пушенето – също!

Избавете се и от навика да „подслаждате“ неприятностите с нещо вкусничко и висококалорийно.

Пийте по-малко кофеинсъдържащи напитки – не само кафе и вариациите на тема кока-кола, но и черен чай, в който има предостатъчно кофеин.

Недостатъчно сън и липсваща почивка

От това, че се бъхтате по 24 часа на денонощие без отпуски, празници и почивни дни, на никого няма да му стане по-добре. А при такъв график проблемите със здравето са ви гарантирани. Трябва да се почива, дори да ви се струва, че няма да успеете да свършите работата си и не искате да се излежавате безцелно (всъщност това е типично усещане за човек, намиращ се в хронически стрес).

Научете се ефективно да разпределяте времето си. Старайте се да си поставяте реални цели, не се опитвайте да обхванете необятното. Не се захващайте за няколко неща едновременно. Редувайте не само видовете дейност, но и видовете отдих.

Задължително условие за комфортното съществуване е нормалният сън. Нереално е през почивните дни да си отспите за цялата работна седмица, дори и да останете в леглото през целия уикенд. Ако ви налегне хронично безсъние, задължително посетете лекар.

Не се опитвайте да го задушавате със сънотворни, които сами сте си „предписали“!

Старайте се да спите не по-малко от 8 часа на денонощие, дори и да сте сигурни, че ви стигат и 4.

Вземайте отпускащи вани, слушайте спокойна музика преди сън, палете ароматични свещи и масла, но подбирайте ароматите според свойствата им. Така например маслата от здравец, роза, лавандула са идеално подходящи за вечерните часове; иланг-иланг и жасмин стабилизират емоционалния фон; ман-дариновото масло избавя от раздразнителност и нервност, побеждава меланхолията; маслата от грейпфрут и пачули отстраняват апатията и зареждат с бодрост, пише вестник „Феномен“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *