ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Мускули и мускулна треска

Скелетните мускули привеждат в движение тя­лото. Техните мускулни влакна могат да се сък­ращават и отпускат в много бърза последователност. Сигналът за тази „мускулна дейност“ идва от нервите. Всеки мускул представлява сноп от мускулни влакна, които се обединяват и придържат от съединителна тъкан. Дебелина­та на мускулното влакно е само една стотна до една десета от милиметъра, но то е дълго от пет до 12 сантиметра. Енергийните запаси в мускулното влакно са достатъчни за около 20 секунди работа. След това гроздовата захар и кислородът, доставяни с кръвта, трябва да оси­гурят нова енергия. Когато даден мускул тряб­ва да работи, без да е достатъчно снабден с кис­лород, в него се натрупват нежелани продукти от обмяната на веществата, като например млечна киселина. Когато е в състояние на покой, мускулното влакно веднага разгражда тази „шлака“. В тази връзка, когато натоварвате мускулите си, по-благоприятно е да правите множество кратки паузи, отколкото една по-дълга почивка.

 

Мускулна треска

Оплаквания

Мускулната треска се усеща като болки в схва­натите мускули един до два дни след необичай­но или необичайно силно натоварване.

Причини

Механично натоварване на мускулите. Между другото в мускулните влакна се натрупва млеч­на киселина като нежелан продукт от обмяната на веществата.

Рискът нараства

–      колкото по-малко сте привикнали на физичес­ка активност

–      при спортуване, когато примерно загрявате повърхността на кожата с противоревма­тични мехлеми: вие надценявате способност­та си за натоварване, защото се чувствате затоплени, но мускулът все още е студен.

Възможни последици и усложнения

Мускулната треска преминава без последици.

Профилактика

Засилвайте мускулите си посредством редовни физически занимания.

Нужда от лекарска помощ

Не е необходимо да отивате на лекар.

Самолечение

отпускане на болезнените крайници в топла вода

гимнастика под душа, например леко бягане на място, при това краката да се обливат с топ­ла вода

контрастни бани: болезнените крайници се държат три минути в топла вода, след което се потапят за 20 секунди в студена вода. Тази процедура се повтаря многократно. Накрая мускулите се затоплят с гимнастика.

Лечение

Ако болките са непоносими, можете да ги облек­чите с някакво обезболяващо лекарство.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *