Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Недоимък на кръвни плочици (тромбоцитопения)

Оплаквания

Кожни обриви под формата на малки светлочер­вени или тъмночервени точици. Тези точици со­чат незначителни кръвоизливи под кожата. Об­ривът може да се появи навсякъде по тялото, но най-често започва по краката. Често се поя­вяват кръвоизливи от носа или под кожата. Ос­вен това кръвотеченията след наранявания про­дължават по-дълго от нормалното.

Причини

Понякога във връзка с някоя инфекция или по не­известни досега причини организмът образува средства за защита, които разграждат тромбоцитите.

Като странично действие на противораково ле­чение и в резултат на левкемия, често броят на кръвните плочици също може да намалее.

В редки случаи почти всички медикаменти мо­гат като странично действие да доведат до не­доимък на кръвни плочици.

Риск от заболяване

Рискът от заболяване се повишава при ситуаци­ите, упоменати като причини.

Възможни последици и усложнения

Ако не се лекуват, тежките вътрешни кръвоиз­ливи могат да завършат със смърт. Понякога кръвоизливите в мозъка могат да причинят па­рализи.

Профилактика

Не е възможна според съвременното ниво на знание.

Необходимост от лекарска помощ

Веднага, при поява на описаните оплаквания.

Самолечение

Не е възможно.

Лечение

По възможност лекарят спира всички неживо- тоспасяващи медикаменти, тъй като в редки случаи тромбоцитопенията може да предста­влява странично действие на почти всички ме­дикаменти. Ако разстройството на кръвообращението се дължи на „грешно програмирани“ собствени антитела, лекарят ще опита да пре­махне разрушаването на кръвните плочици с кортизон. По този начин болестните признаци се подобряват в разстояние на няколко седмици или напълно изчезват. Ако състоянието не се подобри, се инжектират имуноглобулини или слезката (далакът) се отстранява оперативно. Ако костният мозък не е в състояние да произ­вежда достатъчно кръвни плочици, те трябва да се доставят на организма чрез преливане на кръв.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *