ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Глаукома (зелено перде)

Около четири процента от всички хора имат глаукома, най-често след 40-годишна възраст.

Тя е най-разпространената причина за ослепява не в индустриалните общества: всеки пети сле­пец е загубил зрението си вследствие на глауко­ма. При лечение напредването на болестта и ослепяването в повечето случаи могат да бъдат избегнати. Вътрешноочното налягане е незави­симо от кръвното налягане, но се измерва като последното в милиметри живачен стълб (mm Hg). Обикновено очното налягане е 13,5 mm Нg. Колебанията между 8 и 20 mm Нg се считат за нормални, но при остър пристъп вътрешнооч­ното налягане може да се вдигне до 70 mm Нg.

Оплаквания

Хронична глаукома: Коварното заболяване на ед­ното или двете очи години наред остава неза­белязано, дори когато то вече е засегнало и зри­телния нерв: от време на време засегнатият вижда неясно, има главоболие и по-често се нуж­дае от нови очила, защото аметропията се про­меня. Много късно обаче се забелязва изчезване­то на централното зрително поле. Тогава вече са се развили тежки увреждания на зрителния нерв.

Остра глаукома: Кризисният пристъп засяга са­мо едното око и е драматичен: внезапно започ­ват болки в очите и челото, гадене до повръща­не, силна треска, усещане за разпадане, темпе­ратура. Тъй като често оплакванията от зачер­веното око се пропускат, някои лекари предпо­лагат заболяване на горния стомах. Зрителната способност изчезва, зеницата се разширява, светлината заслепява, окото сълзи. Очната ябълка е корава като камък.

Предупредителен признак: От време на време се виждат „мъгла“ или цветни пръстени около светлинните източници.

Причини

Нараства налягането във вътрешното ядро на окото, тъй като е възпрепятствано оттичане­то на воденистия сок на очните камери. Това се случва в напредваща възраст и може да бъде за­късняла последица от тромбоза на венулите на ретината, от наранявания или продължително приложение на медикаменти, съдържащи кортизон.

Глаукома на острия ъгъл на предната очна каме­ра: В някои случаи ъгълът на очната камера е твърде тесен по конструкция. Това може да пре­дизвика подобни оплаквания както при сигнали­зиращите признаци на острата глаукома и – чес­то през нощта – болки в очите и главата. Остър пристъп на глаукома: Обикновено факто­рите, които го предизвикват, са вълнение и тъмнина (напр. криминален филм по телевизия­та). Други фактори могат да бъдат необичайно физическо напрежение, поглъщането на много течности, злоупотреба с кофеин, алкохол и ни­котин, лекарства, разширяващи зеницата, (напр. антидепресивни медикаменти).

Риск от заболяване

Глаукомата засяга цели семейства.

Възможни последици и усложнения

Застрашено е зрението, тъй като свръхналяга- нето прогресивно уврежда зрителния нерв.

Профилактика

След 40-годишна възраст – ежегодни контрол­ни прегледи при очен лекар. Прегледът следва да включва aпланационстометрия – изследване на очното дъно (зрителния нерв) и определяне на зрителното поле. За съжаление тези важни из­следвания са лошо платени за лекарите от бол­ничните каси. Вероятно това е причината те да не бъдат провеждани в необходимата цялост. Когато поради конструкцията си очите са зас­трашени от увеличаване на вътрешното наля­гане, тогава евентуално се оперира профилак- тично.

Нужда от лекарска помощ

– при най-слабия признак за виждане на мъгла и когато виждате цветни кръгове около няка­къв светлинен източник;

– при първите атаки на зрителни смущения, при­дружени от зачервяване на очите, главоболие и гадене, веднага идете на очен лекар, дори ко­гато след няколко часа те преминат от само себе си.

Всеки глаукомен пристъп води до по- нататъшно разрушаване на зрителния нерв.

Самолечение

Хронична глаукома: Никога не бива да приемате по-големи количества течности. Откажете се от пушенето, то намалява достъпа на кръв до зрителния нерв. Ако е възможно, избягвайте стреса и емоционалните натоварвания. Нор­мални дейности като спорт, секс, пътуване със самолет не вредят. Възможно е извършването на нормална професионална дейност. Може да се извършва и физически напрегната работа в постоянно наведено положение. С лекаря тряб­ва да изясните дали зрителната ви способност е достатъчна за управление на моторно превоз­но средство.

Остра глаукома: Като първа помощ помага голя­ма глътка ракия или коняк за падане на наляга­нето.

Лечение на хроничната глаукома

Лекарят трябва да открие комбинация от меди­каменти, които възможно най-щадящо да въз­становят нивото на очното налягане. За тази цел в продължение на доста дни през четири ча­са от сутрин до вечер трябва да се измерва вът решноочното налягане и да се записва личният ритъм на колебанията в него.

По получената крива лекарят може да назначи минимума от необходимите лекарства. Когато лечението с медикаменти е недостатъчно, око­то трябва да бъде оперирано.

Лекарствени средства

Pilocarpin за стесняване на зениците. Лекарст­вото се капва на всеки пет до шест часа в очи­те. През нощта може да се използва мехлем. Ако пилокарпинът не се понася от пациента, той може да бъде заместен от Carbachol. Медика­ментите за стесняване на зениците, прилагани в течение на години, могат да предизвикат зри­телни смущения и алергични реакции на окото. Лекарствата за понижаване на кръвното наля­гане (бетаблокери) действат 12 часа и затова трябва да се капват два пъти дневно. Те не пре­дизвикват зрителни смущения. В редки случаи обаче при по-възрастни хора зрителният нерв може да бъде увреден повече поради недоста­тъчното му снабдяване с кръв. Обикновено оч­ното налягане се стабилизира най-добре с ком­бинация от Pilocarpinи бетаблокери. В някои слу­чаи се налага към тази комбинация да се добави и медикамент, намаляващ производството на воденист сок на очните камери. Най-подходящ за това е дипивефринът (d-Epifrin, Glaucothil), който се капва два пъти дневно в очите. Но и той може да предизвика не­достатъчно оросяване на зрителния нерв. Едва когато това комбиниране се окаже недос­татъчно, следва вътрешно да се приложат ме­дикаменти за намаляване продукцията на вът- решноочна течност (напр. Diamox, Diclofenamid). Продължителното лечение с тях предизвиква недостиг на калий.

Подходящо: Pilocarpin за стесняване на зеницата: IsoptoPilocarpin,  Pilocarpol, Pilocarpin, Pilomann, PilocarpinPuroptal, Spersacarpin.

Подходящо: бетаблокери срещу глаукома: Arteoptic, Glauconex, Betamann, GlaucoVisken, Beta- Ophtiole, Ophtorenin, Betoptima, Timoptic, ChibroTimoptol,  VistagenLiquifilm, Durapindol

Операции

Те се предвиждат, когато напредването на хро­ничната глаукома не може да бъде спряно с ме­дикаментозно лечение.

Лазертрабекулопластика

Този метод обикновено е успешен. При него съ­единителната тъкан при цилиарното тяло се обстрелва с лазерен лъч. Така воденистият сок на очната камера може да изтича по-добре и на­лягането пада. Това лечение може да се провеж­да амбулаторно по два пъти на всяко око. То е безболезнено и безопасно.

При операция на фистулата, респективно раз­ширяване на острия ъгъл на очната камера изгле­дите за успех са около 60 и 80%. Като последен изход остава вграждането на синтетичен вен­тил навън.

При прилагането на всички методи могат да възникнат проблеми. Впоследствие една трета от оперираните развиват много по-бързо от обичайното катаракта на очите.

След операцията са необходими две седмици па­зене, след още два месеца може да се извършва и тежка физическа работа. Редовните проверки на налягането са много важни. След операция на фистулата през целия живот в окото се капва дезинфектиращ медикамент.

Лечение на остър пристъп на глаукома

Драматичните оплаквания при остър глаукомен пристъп се облекчават с инфузия на лекарства за понижаване на налягането и успокояващи средства. Тогава се оперира по възможност с ла­зерен лъч. За тази цел окото не бива да се от­варя.

Ирисова дектомия

От ириса се изрязва малко парче, за да може да оттече воденистият сок в предната очна каме­ра. Тъй като в 93% от случаите и второто око е застрашено от остър глаукомен пристъп, и то следва да бъде оперирано профилактично. Само две седмици след операцията отново е възможно да се живее нормално.

СЪВЕТИ ЗА БОЛНИТЕ ОТ ГЛАУКОМА

– Прилагайте лекарствата за очи редовно и ви­наги по едно и също време

– Винаги попивайте капките, които изтичат от окото

– Винаги се снабдявайте с достатъчно лекар­ства за очите в запас. Не употребявайте по- мътнели капки за очи. Записвайте си името и процентната концентрация на нашето ле­карство, за да се снабдите със заместител В случай на нужда

– Много лекарства повдигат вътрешноочно то налягане. Питайте лекаря и аптекаря да­ли предписаното, респективно купеното, ле­карство е подходящо за болни от глаукома.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *