ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Старческо зрение (пресбиопия)

Оплаквания

След четиридесетата си година човек вижда все по-неясно отблизо.

Причини

С възрастта очната леща се втвърдява. От­слабва способността й да се свива за близка нас­тройка.

Риск от заболяване

Старческото зрение засяга всеки човек през пе­тото десетилетие от живота му. Изменение­то на лещата постепенно прогресира.

Възможни последици и усложнения

Зрителната острота отблизо намалява, при ра­бота отблизо и четене очите се уморяват по-бързо.

Профилактика

Тренажорните очила на Д-р Вижън.

Нужда от лекарска помощ

Веднага, щом възникнат проблеми при гледане отблизо.

След четиридесетгодишна възраст всеки човек следва да коригира очите си при очен лекар.

Самолечение

Не е възможно.

Лечение

Нужни са очила, които да заместят настройка­та за близко гледане. Очният лекар следва да ги пригоди за съответната цел: за четене на раз­стояние от около 35-40 см, когато обстоятел­ствата го налагат, необходими са и работни очила за по-голяма отдалеченост. Колкото по-прецизна работа се извършва, толкова по-точна трябва да бъде настройката на очилата. Тес­ните очила за четене, които лежат на носа та­ка, че да може да се гледа в далечина през горния им край, са модерни, обаче ограничават зрител­ното поле.

Ако вече е налице някаква форма на аметропия, то към коригиращите очила трябва да се вклю­чи и корекцията на настройката за близко гледане. Противно на народните схващания стар­ческото зрение само в редки случаи премахва къ­согледството и то само на близки отстояния. Оттук нататък страдащите от някаква форма на аметропия се нуждаят от двойна подкрепа за зрението си: очила (или контактни лещи) за виждане надалече и очила за работа отблизо. И тъй като постоянната смяна на очилата е неу­добна, са се утвърдили така наречените бифокални стъкла. Те включват и двете зрителни сфери – в далечина и отблизо.

-ако между двете части на очилата преминава разделителна линия, тогава на границата меж­ду двете зрителни сфери възниква прескачане на образа, с което се свиква едва след няколко седмици. За да се избегне това прескачане, частта за близко гледане може да бъде малко издадена напред – това обаче не изглежда осо­бено добре.

-също така частта за близко гледане може да прелива в частта за далечно гледане под фор­мата на кръг, изрязан в горната си част. Те са подходящи и за шофиране.

Тристепенните или трифокални очила имат в добавък между частите за близко и далечно виж­дане сфера за средна отдалеченост. Големината на частите за близко виждане може да бъде приспособена съобразно с работните условия. Ако различията в зрителните сфери не са твър­де големи (незначително късогледство и слабо проявено старческо зрение), човек лесно свиква с тези очила. Те не са много подходящи за шофи­ране.

Плъзгащи се или прогресивни стъкла (мултифокални очила) са такива, които обединяват пове­че зрителни сфери. Те изглеждат като обикновените стъкла за очила, защото разделителни­те линии не личат. Имат следните недостатъ­ци: средното зрително поле е тясно; извън сфе­рата за близко виждане първоначално образът изглежда изкривен; когато главата се движи, из­глежда като че ли и образът се движи. Чувстви­телните хора реагират с главоболие, световър­теж и дори повръщане.

Плъзгащите стъкла са подходящи, когато:

-старческото зрение все още не е силно изра­зено;

-различните форми на аметропия са точно ко­ригирани;

-очилата се носят постоянно. Всъщност плъз­гащите стъкла са скъпи. И тъй като старчес­кото зрение постоянно прогресира, приблизи­телно на всеки две години се налага да се сме­нят очилата.

Плъзгащите стъкла са неподходящи, когато:

-старческо зрение над два и половина диоптъ­ра се коригира за първи път с очила;

-в междинната зрителна сфера се налага опти- мална зрителна острота и съществуват голе­ми разлики между далечно и близко зрение.

Плъзгащите стъкла могат да предизвикат зат­руднения, когато:

-погледът непрекъснато се мести при работа (напр. строители, учители);

-се налага да шофираме.

В такива случаи за близко и далечно виждане следва да се носят отделни очила или бифокал­ни очила.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *