ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Късогледство (миопия)

Оплаквания

Хората, които са късогледи, могат да виждат ясно предметите на разстояние до пет метра, по-отдалечените обекти те виждат само мъгляво.

При децата трябва да се следи най-вече за: При­мигване и присвиване на очите, косо накланяне на главата, биещо на очи приближаване към кни­гата или телевизора.

Причини

Образът на отдалечените предмети се фокуси­ра пред ретината. В редки случаи това може да бъде предизвикано от твърде силно изкривява­не на роговицата и очната леща. Обикновено късогледството се дължи на твърде издължената очна ябълка. Причините за това все още са неиз­яснени. Има два вида късогледство. При училищната миопия късогледството се засилва през юношеството; до 25-годишна възраст проце­сът най-често вече е приключил и спира под ми­нус шест диоптъра. Само при много малко хора издължаването на очната ябълка продължава и в зряла възраст. Тази дегенеративна форма на късогледство е генно предопределена.

Риск от заболяване

На моменти късогледството може да се засил­ва като реакция на физическо и психическо на­товарване, лошо осветление и неподходящи ус­ловия за работа. Някои медикаменти като сулфонамиди и ацетазоламиди, травми и покачва­не на кръвната захар могат да предизвикат вре­менно късогледство. Старческото помътнява­не на очната леща променя зрителната способ­ност в посока късогледство. Така понякога хора, които са далекогледи, временно отново могат да четат.

Хормоналните изменения по време на бре­менност могат трайно да влошат късо­гледството.

Възможни последици и усложнения

Често късогледите страдат и от кокоша слепо­та и следва да избягват нощното шофиране. В случай на късогледство между шест и осем диоптъра (средна миопия) по-често се проявяват дефекти на ретината. Дегенеративното късо­гледство може да доведе до отлепване и кърве­не на ретината и до загуба на зрителната ос­трота.

Профилактика

Избягвайте да работите през нощта или в из­куствено осветени помещения. Ако това е не­възможно, тогава би трябвало:

-помещението да не е еднообразно осветено;

-работното място да е осветено винаги спо­ред потребностите;

-точно да се спазва работното разстояние (при четене 35-40см, при работа на монитор – 50 см).

Избягвайте пресилване на очите с продължи­телна прецизна работа. Ако очите са изморени, правете паузи, докато отново се почувствате отпуснати.

Хората с по-висока степен на късогледство не бива да извършват много тежка физическа ра­бота, за да избягнат кръвоизливите на стъкловидното тяло на окото.

Използвайте тренажорни очила за възвръщане на зрението.

Нужда от лекарска помощ

Когато трябва да присвиете очи, за да виждате надалече. Късогледите деца дълго време не мо­гат сами да забележат намаленото си зрение. Редовните прегледи при очен лекар спомагат своевременно да се разкрие евентуално дегене риране на ретината. Прегледът обезателно трябва да включва и биомикроскопия на ретина­та и съсъдестата ципа. Това изследване не е об­щоприето. Обикновено вие трябва сами да го изискате от лекаря.

Самолечение

Обикновено късогледството под 0.75 диоптъра не смущава ясното виждане надалече и не нала­га носенето на очила. С упражнения за очи можете да се научите да се справяте и без допълнителна по­мощ за зрението. Но при уличното движение, за по-голяма сигурност на всички участници, носе­нето на подходящи зрителни помощници е дълг. Отпускането на тялото и душата облекчава и очите и може да намали късогледството. Осо­бено подходящи за това са дихателните упраж­нения.

Лечение

Не е възможно лечение с медикаменти.

Очила

Късогледството се коригира посредством очи­ла с вдлъбнато шлифовани стъкла. През очилата всичко изглежда по-мал­ко, помещението по-дълбоко, подът по-близо. При поглед през краищата на очилата правите линии се изкривяват, колкото по-силно е късо­гледството. Постепенно с „практиката“ мозъ­кът „коригира“ този разпокъсан образ и човек отново вижда „нормално“. Ако се налага очила­та да се сменят с по-големи или по-силни или с контактни лещи, то мозъкът първо трябва да се пренастрои. Оплакванията – „изкривен“ об­раз, главоболие, световъртеж – изчезват след няколко дни.

Контактни лещи

При тях не се получава разкривяване по краища­та на образа. Понякога при юношите те могат да спрат прогресиращото влошаване на късо­гледството.

Операции

Операциите са оправдани само при силно изра­зено късогледство, когато не помагат нито очила, нито контактни лещи.

Кератотомия с лазер (разрез на роговицата с ла­зер)

Днес европейските и американските лекари ра­зубеждават пациентите от прилагането на звездовиден разрез на здравата роговица, кое­то може да намали късогледството между осем и два диоптъра. Само 60% от оперираните дос­тигат желаната цел. Освен това се наблюдават колебания на зрителната острота, чувстви­телност към светлина и са възможни проблеми вследствие на ръбцуването.

„Живи контактни лещи“ (епикератофакия)

По този начин успешно могат да се лекуват сил­но късогледство, липса на леща на окото, екс­тремно конусовидно изпъкване на роговицата в центъра й (кератоконус) При това върху соб­ствената роговица се поставя и зашива шлифо­вана „леща“ от роговица на донор. Много рядко възникват компликации при зарастването. Тази роговична леща може повторно да бъде от­странена и заменена с друга.

Операцията може да бъде проведена амбулаторно. След нея е необходимо човек да се пази още два месеца, защото в началото роговицата все още не е съвсем ясна. Докато в Съединените ща­ти този метод на лечение е широко разпространен, в Германия и Австрия той се прилага са­мо в някои болници.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *