Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Очи

Когато се запознаваме с някой човек, ние го гле­даме в очите.

Очите са „огледало на душата“ и нашият „прозорец към света“. Окото функционира в съзвучие и в зависимост от човека като една цялост.

Претоварване на очите

Очите винаги са настроени за максимална ефек­тивност, без да се повреждат. При стрес и пре­умора обаче зрителната годност намалява. Ко­гато човек се чувства напрегнат, той може да се отпусне и по този начин да даде почивка и на очите си или да ги об­лекчи с упражнения за разтоварване. Оплакванията от сухота и парене в очите или неясно виждане, предизвикани от пренатовар­ване, отшумяват, ако си позволите достатъчно почивка. Полегнете за четвърт час с топъл компрес върху затворените очи. Хората, които носят очила, си отпочиват, като свалят очила­та и четат от подходящо разстояние.

Разтоварване на очите

Упражненията за очи не са „гимнастика за очни­те мускули“. Също така те не представляват ефикасен лечебен метод при аметропия. Упражненията за очи помагат да се възприемат зри­телните дразнители и в периферията на зрителното поле. Това може да противодейства на напрегнатостта и да укрепи общото добро със­тояние.

Най-добре е упражненията за очи да се усвояват в група и да се изпълняват в отпуснато поло­жение.

Закриване на очите с ръце

Върху затворените очи прихлупете затоплени­те си длани и съзнателно се наслаждавайте на този покой в продължение на няколко дълбоки вдишвания и издишвания. След това свалете ръ­цете си от лицето, премигнете и съзнателно възприемете това, което виждате.

Люлеене на главата и описване на окръжности

Затворете очи и си представете, че едно голя­мо махало започва да се люлее бавно и на големи амплитуди. Следвайте с върха на носа това въ­ображаемо движение и оставете главата свободно да се поклаща. Можете да изписвате с гла­ва и една голяма въображаема осмица. Тези уп­ражнения отпускат схващанията в тилната об­ласт. Силно късогледи хора не бива да ги изпъл­няват поради опасност от изменение на рети­ната.

Плъзгайте погледа си бавно около някой много отдалечен предмет, който все пак сте в състо­яние да виждате. Главата участва в движение­то на очите. Мигайте от време на време. Зат­ворете очи и си припомнете детайлите. Отво­рете очи и сравнете.

Упражнение за конвергенция

Протегнете работната си ръка напред, посте­пенно придвижвайте показалеца в посока към очите, като го фиксирате възможно най-дълго. Повторете упражнението многократно. В про­междутъците и накрая закривайте очите си с ръце.

Покрийте едното си око с ръка. Второто фик­сира един от пръстите на другата ръка, която движите възможно най-бързо в различни посоки и отстояния. Това упражнение е за напрягане на очните мускули. Всяко око следва да се тренира не повече от пет минути. След това закрийте очите с ръце.

Масаж за разтоварване на очите

Седнете и се отпуснете. С меката част на вър­ха на пръстите масажирайте с кръгообразни движения челото, бузите и слепоочията от сре­дата на челото навън. Поставете трите пръс­та под веждите и натискайте нагоре срещу ръ­ба на костта на очната кухина. Положете пръс­тите върху затворените очи и масажирайте ле­ко в кръг.

Натискането на акупресурните точки до гърба на носа с палец и показалец отпуска също така.

Замърсен въздух

Сред многото отрови на околната среда, които промишлеността и транспортните средства издухват във въздуха, който дишаме, особено агресивен е серният двуокис. Той дразни очите продължително. Въглеводородите и тежките метали засягат зрителната способност.

В жилищната среда наред с другите отрови от цигарения дим очите се дразнят преди всичко от формалдехида и от химикалите от аерозолни опаковки. Хората, които боравят с препарати за почистване, из­миване и поддържане, следва да пазят очите си от изпаренията им и от контакт с ръцете. Окото винаги трябва да се плакне в слъзна теч­ност. Доброто състояние и зрителната остро­та (визуса) зависят още и от притока на сълзи. Сухите очи, които сърбят, парят и болят, днес се възприемат като ново заболяване на цивили­зацията. За това допринасят претоплените по­мещения, дразнещи вещества като тютюнев дим, парфюм, аерозоли и прах. Вдухващите ав­томобилни вентилатори, централното отоп­ление и климатичните инсталации допълнител­но разпръсват навсякъде в помещенията прах, газове и бактерии.

Очилата могат да отклонят въздушното тече­ние от очите. За кратко време „изкуствените сълзи“ облекчават оплакванията. Но при по-продължително приложение консервиращите сред­ства в тях също така могат да дразнят очите.

Целесъобразно за краткосрочно приложе­ние: Медикаменти, заместващи сълзите – Isopto—Fluid; Okuzell; Isopto-Naturale; Protagent; Liquifilm.

Недостатъчно осветление

Достатъчното осветление е предпоставка за добро виждане. То е важно най-вече при прециз­на работа и при четене: когато на окото му лип­сва контраст, то се стреми да компенсира постоянната неяснота със засилено нагаждане (ако­модация). В такъв случай след време могат да се почувстват болки в очите.

С възрастта нарастват потребността от светлина и чувствителността спрямо заслепя­ване.

Правилно осветление

-източникът на светлина трябва да е разполо­жен малко зад погледа при хората, които ра­ботят с дясната ръка, отляво и обратно;

-по възможност да се работи на дневна свет­лина. От изкуственото осветление за предпо­читане е нормалната бяла светлина. Трепка­щото луминисцентно осветление може да предизвика главоболие и вегетативни сму­щения;

-при гледане на телевизия помещението следва да бъде така осветено, че светлината да не се отразява в екрана и да не заслепява очите.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *