Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Мигрена

Оплаквания

Повтарящо се, силно, пристъпно главоболие. Започва в едната половина на главата и бавно се разпространява.

Предвестници на мигренозния пристъп често са повръщане, светобоязън и зрителни смущения, понякога също сърбеж или слабост в едната ръ­ка или пищене в ушите.

Клустерово главоболие

Съществува особена форма на мигрена. Болки­те започват също така в едната половина на главата, често очите сълзят, а носът тече. Много пъти започват нощем, продължават по няколко часа и след няколкочасова пауза започ­ват отново. Болковите пристъпи могат да се повтарят многократно, а също да не се появя­ват в продължение на години. Причините и ле­чението са същите както при мигрена.

Причини

Лекарите, специалисти по органични заболява­ния, могат точно да опишат как се развива един мигренозен пристъп: през първата фаза кръво­носните съдове в мозъка се стесняват. Недои­мъкът на кислород в тъканите причинява болки. По-късно артериите се разширяват, което от­ново предизвиква болки. Промененото кръво- оросяване включва в ход редица биохимични про­цеси, които отново обуславят болки.

Много фактори се обвиняват като причинител на мигрената: червено вино, шоколад, определени сортове сирена, алкохол, телесни натоварва­ния, оптически дразнители като ярка светлина, фьонът; при жените хормонални промени по време на менструация, приемането на хапчета против забременяване, бременност. При повече от 60 процента от пациентите с мигрена, оба­че, се намират причини, свързани с психиката. Занимаващите се с психосоматична медицина са установили, че хора, които продължително време страдат от мигрена, имат типична личностна характеристика. Тези хора са в състоя­ние по-трудно от останалите да преодоляват сложните ситуации по „здрав“ начин. Те стра­дат от своеобразен продължителен стрес. Когато той започне да се разпръсва, кръвоносните съ­дове също се отпускат и се появява главоболи­ето. Така се обясняват болковите пристъпи в края на седмицата, в началото на отпуската или когато са взети дългосрочни решения.

Риск от заболяване

Мигрената започва най-често след пубертета, но, макар и рядко, се появява и след четиридесе­тата година. На четири жени с мигрена се падат по трима мъже, които страдат от мигрена. Хора, които имат сред роднините си мигренозноболни, са с повишен риск за заболяване. Това обаче не значи, че мигрената се унаследява. Възможно е подрастващите да научават от свои­те роднини само този начин за преодоляване на конфликти, който води до заболяване.

Възможни последици и усложнения

Мигрената може да се превърне в страдание, въпреки че от медицинска гледна точка не е опасно заболяване. Който трябва често да купира мигренозните пристъпи с медикаменти, е из­правен пред опасността да стане зависим от тях или да увреди бъбреците и черния си дроб.

Профилактика

Уравновесен живот в съзвучие със самия себе си и своето обкръжение може да предотврати въз­никването на функционалното нарушение миг­рена. Отделните пристъпи могат да се предотвра­тят като внимателно се проследяват навици­те за хранене, спане и живот (с водене на днев­ник) и се направи опит да се установи причини­теля на пристъпите, за да се избягва целенасо­чено след това.

Който своевременно разпознава предвестници- me на пристъпа, може навреме да му се проти­вопостави. Понякога е достатъчна чаша силно кафе, евентуално с лимон, или своевременното приемане на болков медикамент.

Профилактика с медикаменти

Който е атакуван от мигренозни пристъпи по-често от два пъти месечно, може да опита да предотвратява нови пристъпи с медикаменти, които трябва да изпише лекарят. Никоя от до­сега познатите възможности не е призната из­цяло.

–      относително подходящи са бетаблокерите с действащо вещество пропранолол (Dociton, Inderal, Атенолол (Tenormin) или Метопролол (Beloc). Пицотифен (Sandomigran) също се смята за ефективен;

–      Метисергидът (Deseril retard) може да има много тежки странични действия. То­ва средство би трябвало да се употребява са­мо, ако други медикаменти не действат и тогава даже най-много в продължение на три месеца в най-малките все още действащи дози;

–      Други медикаменти като например Laroxyl, Dixarit, Isoptin, Sibelium и Stutgeron са добавили ус­пехи при профилактиката на мигрената. Те оба­че все още са малко изпробвани.

Необходимост от лекарска помощ

Ако до този момент не е ставало дума за миг­рена и изведнъж се стигне до силно, понякога свързано със зрителни смущения главоболие.

Самолечение

Спокойствието и лежането в затъмнено поме­щение във всеки случай носи облекчение. На мно­го болни помага лек масаж на раменете и по про­тежение на гръбначния стълб, както и облъчва­не с червена светлина.

Упражненията за релаксиране помагат за по-доброто понасяне на пристъпа, но могат същевременно – провеждани редовно – и да на­малят предразположението към мигрена.

Лечение

Много неофициални медицински методики имат успех при лечение на мигрената: преди всичко акупунктурата, но също невралната терапия и транскутанната неврална стимулация. Срещу различните оплаква­ния при един мигренозен пристъп лекарят може да назначи:

-Метоклопрамид (Paspertin) срещу га­дене и повръщане. Приет десет минути преди болкоуспокояващото средство, той способства за по-бързото действие на лекарството;

-две таблетки Ацетизал или Парацетамол срещу болката;

-Ерготамин, за скъсяване на пристъпа. Това вещество може да се инхалира като дозиран аерозол, подобно на астматичните средства (Ergotamin Medihaler) или лекарят тряб­ва да го инжектира (Gynergen. Понякога Ерготамин на таблети има само в комби­нация с други вещества, а в други случаи има на раз­положение Ерготартрат на дражета.

Внимание: Никога да не се взема ерготамин по­вече или по-често, отколкото е предписал лека­рят. Прекаляването с него може отново да пре­дизвика главоболие.

ОПАСНОСТ ОТ ЗЛОУПОТРЕБА С МЕДИКАМЕНТИ

Лекарят би трябвало редовно да проверява, дали се налага да продължите вземането на ле­карства против мигрена. Многобройни научни изследвания са показали, че самочувствието на всеки втори болен от мигрена може да се подобри при приемането на плацебо (въобра­жаемо лекарство без действие).

Тъй като при мигрената почти винаги е налице психическа компонента, се препоръчва, при многократно повтарящо се главоболие да се потърси лекар психотерапевт.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Мигрена

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *