Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Сътресение на мозъка (комоцио церебри)

Оплаквания

В момента на злополуката настъпва загуба на съзнание. То може да продължи секунди или ня­колко минути. След това най-често следва вре­ме, през което съзнанието остава помътнено. Този период често се съпровожда от повръща­не, главоболие и/или усещане за световъртеж.

За времето непосредствено преди злополуката често съществува празнота в паметта, която понякога обхваща само части от секундата.

Ако безсъзнанието продължи повече от чет­върт час или последващото затормозяване на съзнанието повече от един час, съществува се­риозно съмнение, че увреждането надхвърля ед­но обикновено сътресение на мозъка.

Причина

Действие на сила върху главата. Сътресение на мозъка настъпва най-често, когато при бързо движение на главата, например при бързо пада­не или пътуване, настъпи внезапно спиране. Мо- зъчното сътресение е знак за това, че е настъ­пило обратимо увреждане на функцията на нер­вните клетки, но без трайни промени на тъка­ните.

Възможни последици и усложнения

Главоболие, световъртеж и слабост в концен­трацията могат да създават трудности още месеци наред.

Рядко – най-често при по-възрастни хора – след две до четири седмици настъпва кръвоизлив между мозъка и твърдата мозъчна обвивка. Главоболието в тези случаи се засилва, възможни са и парализи.

Профилактика

Каските например имат за задача, да удължат времето за спиране в случай на злополука. Всич­ко, което забавя рязкото спиране на главата при бързо движение, предпазва от мозъчно сътре­сение.

Необходимост от лекарска помощ

Веднага в болница, ако някой в случай на злопо­лука със засягане на главата изпадне в безсъзна­ние или започне да повръща. Според степента на оплакванията черепът трябва да се снима на рентген или да се направи компютърна томог­рафия .

Самолечение

Ако е сигурно, че няма други увреждания, освен мозъчното сътресение, 12 часа до два дни лежа­не в леглото са достатъчни.

Лечение

При по-продължителна загуба или помрачаване на съзнанието или непрекъснато подновяващо се повръщане би трябвало болният да се отве­де няколко дни за наблюдение в болница.

разкъсва­ния на кръвоносни съдове. Контузията, която на крака се проявява като „синьо петно“, в мо­зъка представлява кръвоизлив, често с тежки последици. Натискът на излелите се кръв и тъканна течност може да увреди мозъка.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *