Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

9 съставки в храните, които бавно, но сигурно ни убиват!

Не случайно специалистите ни съветват да наблегнем на биохраните и да избягваме т.нар. „фаст фуудс“. Причината е, че те съдържат съставки, които водят до пристрастяване и предизвикват рак. 

За някой от тях учените все още спорят, колко и дали са вредни, но за други е толкова категорично доказано, че дори има държави, в които е забранена употребата им.  В други държави обаче те все още се прилагат широко в хранително-вкусовата промишленост.

1.       Аспартам

Аспартамът се нарича още „бялата смърт“ и най-вече се използва като подсладител и заместител на бялата захар в безкалорийните сладки изкушения и газираните напитки. Направени са два научни експеримента с животни през 1970 и 2007 г. И двете посочват, че има пряка връзка между аспартама и заболяването от рак. Отбелязани са повече от 90 симптома на болестта като силно мигренозно главоболие, затруднения в запаметяването, повръщане, напълняване, депресия, проблеми със съня, увреждане на зрението и слуха, повишен пулс, проблеми с дишането, потискане на вкусовите рецептори, затруднен говор,  световъртеж, болки в ставите, а при някои хора е настъпила дори смърт. Заради огромния брой симптоми, някои учени дори въвеждат понятието “аспартамна болест”.  Повечето от различните газирани напитки, ментовите бонбони, дъвки, десерти и всички продукти, които са нискокалорични съдържат аспартам, затова четете съдържанието преди да си купите нещо „диетично“.

 2.       Натриев нитрит

Това е една от основните съставки, която се слага в месните продукти и е една от най-опасните хранителни добавки.  Всички видове кренвирши, салами, сухи мезета, кърначета, луканки и т.н. Той прави тези продукти да изглеждат апетитно червени и да са много вкусни. Когато тези продукти се приготвят при висока температура, той става отровен и може да предизвика ракови образувания. Добрата новина е, че тази съставка не се влага в продукти направени от пиле или риба. Преди 40 години властите са се опитали да забранят тази съставка, но бизнес интересите на хранителните производители надделяват и съставката остава позволена.

 3.       Натриев глутамат

Това е т.нар. китайска сол (Е621) и е вид аминокиселина, която пряко въздейства върху рецепторите ни за вкус върху езика и има качеството да прави храната изключително вкусна. Много често се слага в различните видове готови сосове за салата, готови или сухи супи, чипсове, вегета подправки, замразени храни и т.н.  Насищането на организма с тази добавка може да предизвика силно главоболие и усещане за повдигане, но най-опасното е, че тя убива нервните клетки, което води до нервологични заболявания на мозъка като болестта на Алцхаймер,  аутизъм, трудно съсредоточаване и хиперактивност. Затова ви съветваме да сведете до минимум храненията в заведенията за фаст фууд, преди да сте се пристрастили завинаги.

 4.       Калиев ацесулфам

Това е вид подсладител, които се използва в производството на газирани напитки сравнително от скоро. Тя е нещо средно по интензитет на сладостта между аспартама и захарина. За него също се твърди, че води до ракови заболявания, но това все още не е потвърдено категорично.

 5.       Бутилоксианизол

Това е вид антиоксидант, който производителите използват, за да направят живота на продуктите с мазнини и масла, по-дълготраен, т.е спира се окисляването. Влага се в почти всички дребни сладки изкушения, дъвчащи удоволствия и хрупкави глезотийки. От естествената температура на телата ни тази съставка се променя и може да предизвика промяна на тъканите и да предизвика тумор.

 6.       Пропилгалат

Това е въпросното съкращение Е310 и е вид антиоксидант. Той е категорично забранен за употреба в бебешките храни, защото дразни стомаха и предизвиква обриви.

7.       Олестра

Олестрата е безкалорична фалшива мазнина без  и се използва като заместител при чипсовете и снаксовете. Тя не се усвоява от организма, но се натрупва и запушва артериите и прези на усвояването на полезните вещества. Тя е опасна, защото може да предизвика сърдечно-съдови проблеми.

 8.       Калиев бромат

Калиевият бромат не се използва толкова често, но все още се среща при някой видове хляб или вкусотии от бяло брашно и изпълнява ролята на набухвател.  Тя има силно канцерогенен ефект и вече е забранена в доста страни. Когато си купувате кифла или избирате хляб, оглеждайте се за това съкращение и го избягвайте – Е 924.

9.       Оцветители

Оцветителите правят храните да изглеждат красиви и съответно това веднага ни кара да мислим, че те са задължително вкусни. Те се срещат навсякъде от хранителните продукти до газираните напитки.

 

 

Дали не страдате от мания по здравословното хранене?

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *