Какво може да цери африканската теменужка?

Африканската теменужка (сенполия) е чудесно стайно цвете. Колко от нас обаче са наясно, че тя може да е и домашен лечител?

temenСенполията е любопитно растение. В някои части на света расте в диво състояние и е доста непретенциозна. У нас е от онези китки, които украсяват прозорците на грижливите домакини. Култивират ги в различни цветове и наистина са красиви, отбелязват от 100trav.com. Познавачите предупреждават, че единственото неприятно нещо с цветето са отровните му семена. Те могат да причинят стомашни разстройства на домашните животни, но за хората са безопасни.

От сенполията се правят отвари и настойки, които лекуват простуда, бронхит, болки в гърлото, заболявания на дихателната и отделителната система. Настойка от теменужката помага при зъбобол, а мазилки и отвари церят кожни заболявания. В съчетание с други билки африканската теменужка облекчава при стомашни разстройства, подагра, ставни болки, болести на сърдечно-съдовата система, хрема, кашлица и дори епилепсия.

Как да се лекуваме с африканска теменужка?

* Остър бронхит. Вземаме 10 грама нарязани стъбла, цветове и листа, заливаме ги със 100 грама вряща вода и оставяме на тих огън за 10-15 минути. След това похлупваме съда и го оставяме да почива 30 минути. От течността се приема по една супена лъжица три пъти на ден.

* Безсъние и нервно разстройство. Кипваме 250 мл вода и добавяме супена лъжица накълцани листа и цветове. Държим на тих огън 20 минути, сетне отдръпваме от огъня, похлупваме съда и го оставяме да изстине за един час. От тази отвара се пие три пъти на ден по половин чаша.

* Подагра. 50 грама цвят заливаме в термос с половин литър гореща вода, затваряме плътно и след 3-4 часа прецеждаме. Пие се три пъти дневно по 100 грама.

* Настинка. 20 грама листа и цвят се заливат с чаша гореща вода и се оставят да се запарят за два часа. От прецедената течност се взема до пет пъти на ден по една супена лъжица.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *