ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Отслабни СЕГА с алкалната диета на Виктория Бекъм!

Най-новата тенденция в храненето е свързана с намаляването на киселинност­та в организма. Колко е ефикасна може да се види по силуета на Виктория Бекъм, нейна гореща почитателка!

 алкална диета, Виктория Бекъм, отслабване

Възстановяване на алкално-киселинния баланс

Алкалната диета се нарича още противокиселинна. Ней­ната главна цел е да поддържа равновесие между основите и киселините в организма, за което се съди по стойността на величината рН. Тя изра­зява химическата активност нахидрогенните йони, чието натрупване води до повиша­ване на киселинността в мус­кулите. Стойностите варират от 0 до 14, като нормата е меж­ду 7,35 и 7,45. Тази норма се поддържа по естествен начин в организма, освен в случай­те на остра метаболитна ацидоза, неконтролиран диабет, продъл-жителнажълтени-ца, силно стомашно разстройство, отравяне с ас­пирин.

Алкалната диета се състои в ограничаване на храните, които имат по-скоро кисели­нен ефект, и предимство за продуктите, които са по-скоро алкализиращи.

Дали вашето меню не е прекалено „кисело“?

Хранителните продукти са по-скоро алкализиращи или киселинно-повишаващи в за­висимост от това какво е съ­държанието им на протеини и някои минерални соли.

Месото и всички други храни, богати на животин­ски протеини, повишават киселинността в организма. Те съдържат освен това хлор, сяра и фосфор, които подсил­ват този ефект, а и отделят кисели отпадъци. Подобна характеристика имат повече­то индустриални продукти, сладките храни, алкохолните напитки, кафето.

Алкализиращо действие имат главно плодовете и зе­ленчуците благодарение на съ­държащите се в тях магнезий, калций, натрий и калий.

Полезна или опасна е алкалната диета?

Нейните привърженици пре­поръчват да се започне с измер­ване на рН наурината няколко пъти през деня. Потопената в малко урина специална хар­тия променя цвета си според нивото на рН – колкото оцве­тяването е по-червено, толкова по-голяма е киселинността на изследваната проба.

Ако храненето е бедно на алкализиращи продукти, организмът си набавя основ­ните минерали от самия себе си – например калций взима от костите и зъбите, където той се „складира“. Това е едно от обясненията за появата на остеопорозата – болестта на ниската костна плътност.

Съществува разбиране, че на прекалено високата киселинност в организма се дължат повечето болести на тялото, включително сърдечносъдовите и онкологичните, но освен това стресът и умората, както и напълняване­то. Клинични изследвания доказват без съмнение, че хо­рата, хранещи се предимно с пло­дове и зеленчуци, са оптимално хидратирани, което понижава значително риска от редица патологии. Неправилно и опасно е оба­че млечните храни да се пре­махнат напълно от менюто, защото те са ценен източник на калций. Месото също има право да присъства редовно в храната, тъй като животин­ските протеини са от основно значение за обновяването на тъканите в организма.

Ползите от алкалната ди­ета се установяват лесно от тези, които я прилагат: оп­тимизирано храносмилане и освобождаване от подут корем, подобрен тонус на ко­жата, повишени енергийни нива, подобряване в паметта и концентрацията, заглушаване на острите желания за алкохол, цигари, кафе, сладко и някои стимуланти.

Киселинно-повишаващи храни:

червено и пилешко месо, сладкиши, бисквити, торти, хлябове, съдържащи мая, бяло брашно, сол, захар, консерванти, газирани безалкохолни напитки и алкохол, чай, кафе, шоколад.

Киселинно-понижаващи (алкални) храни:

лимон, грейпфрут, кайсия, праскова, авокадо, копър, целина, карфиол, лук, чесън, джинджифил, червено цвекло, семена и масла от слънчоглед, тиква и сусам, бадеми, орехи, овес, кафяв ориз, просо, елда, смо­киня, домат, ябълка, круша, манго, папая.

Кои са правилата за прилагането на алкалната диета?

1.      Увеличена консумация на плодове и зеленчуци на всяко хранене.

2.      Пълна забрана върху индустриални­те продукти, сладките храни и напитки.

3.      Ограничена консумация на чер­вени меса и колбаси. Ако това ви изглежда много трудно, продъл­жавайте да хапвате лю­бимия си говежди стек, но не по-често от един-два пъти седмично. Можете успешно да го замените с яйца и риба, които повишават по-малко киселинността в организма. Включете повече сурови са­лати и зеленчукови супи, ко­ито засищат и заемат място в стомаха.

4.      Във всяко хранене включете млечен и зърнест продукт.

5.      Тези правила всъщност оп­исват един балансиран начин на хранене, с което се обяснява защо алкалната диета води до строен силует.

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *