Ниската температура на тялото е по-опасна от високата температура

Нормално е по това време на годината човек от време на време да вдига температура и причините за това са много: от внезапно заляло го чувство на влюбеност до банална простуда

 

ниска температура на тялото

И ако термометърът превишава 38°С, вземаме температуропонижаващи лекарства. Но е възможна и диаметрално противоположната картина: температурата на тялото е снижена, усеща се обща слабост, „упадък на силите“, сънливост, понякога лек световъртеж. Независимо, че ниската температура на тялото се среща значително по-рядко, трябва да й се отдели сериозно внимание.

Каква е нормата?

Понижаването на температурата на тялото само с няколко градуса може да наруши работата на вътрешните органи и да увреди нормалната жизнена дейност на организма. Нещо повече, в редица случаи е възможен дори летален изход.

Например постоянна температура, не превишаваща 35°С, еднозначно свидетелства за наличието на сериозно хронично заболяване. Снижение до 29,5°С води до“ загуба на съзнание. При 27°С човек може да изпадне в кома, а намаляване на температурата до 25°С се смята за несъвместимо с живота.

Като се имат предвид индивидуалните особености в работата на организма, малки отклонения от общоприетите показатели могат да се смятат за нормални. Ако човек не изпитва никакви неприятни симптоми, не се оплаква от слабост, чувства се бодър и работоспособен, ако изследването не показва никакви отклонения, а температурата е постоянно под общоприетите граници, това може да се разглежда като своеобразен вариант на нормата.

Въпреки това за средностатистически нормална температура е прието да се смята интервалът от 35,5° до 37°С. Трябва да се отчита и че в продължение на денонощието температурата може да варира в рамките на 1°С, достигайки своя пик към 16 часа. А при жените, освен денонощните колебания, се наблюдават и изменения, зависещи от менструалния цикъл, пише вестник „Феномен“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *