ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Варицелата атакува по-усърдно тази зима

През последните седмици се наблюдава повишена заболеваемост от варицела – най-често срещаната разновидност на шарка

 

варицела

Според д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, се очаква тя да продължи разпространението си.

Варицелата е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с обрив – петна и мехурчета по кожата и лигавиците. Тя засяга главно децата от 1 до 14-годишна възраст, като пикът е между 1 и 6 години. Възрастните също боледуват, но много по-рядко.

„Източник на заразата е болният от варицела, който отделя вируси във въздуха при говор, кихане, кашлица и плач – обяснява пред вестник „Всичко за семейството“ д-р Радка Липева. – В 80-90% от случаите при контакт с болен се стига до заразяване. Затова често пламват епидемии в детски градини и училища. Варицелата е типична въздушно-капкова инфекция и заразяването може да стане също по контактно-битов път. Когато съдържанието от разкъсаните мехурчета по кожата попадне по предметите на болния, те се превръщат в източник на зараза. Инфекцията се предава и чрез директен контакт с кожата на пациента. Тя се разпространява 2 дни преди появата на обрива и 5 дни след това. Когато мехурчетата по кожата се покрият с корички, болният вече не е заразен, тъй като образуваните корички не съдържат варицелни вируси.“

Този вид шарка започва като грип – с повишена температура, главоболие, липса на апетит, лека хрема, кашлица и зачервено гърло, болки в корема. След ден-два се появява характерният варицелен обрив по кожата на лицето и тялото, по окосмената част на главата, по лигавицата на устата и по половите органи. Първоначално той наподобява червени петънца, които се превръщат в пъпки, а после – в мехурчета със зачервен вал. След няколко дни пъпките се пукат или завяхват, покривайки се с корички.

Най-важният белег на варицелния обрив е, че при един и същи болен могат да се видят обриви в различен стадий на развитие – петънца, мехурчета, корички, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *