Що за диагноза е халукс валгус?

Зад наименованието халукс валгус се крие една често срещана деформация – изкривен палец на ходилото, който изглежда като изпъкнало кокалче

 

изкривен палец на крака

Когато отклонението е в по-напреднала фаза, големият пръст не само отчетливо сочи навън, а може да се качи върху втория.

При това заболяване понякога се открива наследствена предразположеност, но най-честата причина за появата му е носенето на неудобни обувки -обикновено остри и тесни, особено в съчетание с висок ток. Първоначално оплакванията са оток и възпаление. С течение на времето тъкънта загрубява и става мазолеста, после се удебелява подлежащата кост, като може да се стигне до оформяне на груб израстък. Този процес е съпроводен с болка в крака, нарушения в походката, трудност при избор на обувки.

В ранната фаза на деформацията помага носенето на подходящи модели обувки, които не притискат пръстите. Също така могат да се ползват и специални шини, коригиращи отклонението на палеца. Те обаче нямат широко приложение, защото не пасват на всяка обувка. В по-напредналите случаи лечението е оперативно, като избора на най-подходящата процедура трябва да направи ортопед хирург. Пациентите често избягват операциите, защото възстановяването е бавно, а нерядко има и рецидиви, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *