Личи нормализира кръвното налягане и предпазва от инсулт!

Този тропически плод се отглежда най-много в Индия, но родината му е Китай. Външната му повърхност е покрита с розов цвят, обвивката е плътна и грапава, а в средата има голяма кафява костилка/семка.

Месестата част между обвивката и семката е това, което се яде. Има особен мускатов вкус и представлява бяло и меко плодово месо. Известно е още като китайска слива.

Тези плодчета съдържат много хранителни вещества и витамини, които помагат в лечението срещу различни заболявания, както и при грижата за кожата и укрепване на тялото.

1. Рак

Личи има противоракови свойства, защото съдържа много флавоноиди, които са изключителни помощници за преодоляване на рак. Флавоните кверцетин и кемпферол са мощни съединения, които намаляват разпространението на раковите клетки.

2. Болести на сърцето

Личи нормализира кръвното налягане и сърдечната честота, като по този начин предпазва от инсулт и коронарни сърдечни заболявания. Една чаша сок от личи дневно нормализира сърдечния ритъм, защото полифенолите подобряват здравето на сърцето, а антиоксидантите повишават имунитета.

3. Подпомага храносмилането

Плодчетата съдържат разтворими фибри, които контролират проблемите с червата и стомаха. Прочистването на дебелото черво става по-лесно и не се задържат токсични съединения в организма. Личи подобрява апетита и лекува киселини и парене в стомаха.

4. Поддържа здрави кости

Личи е богат източник на фосфор и магнезий, които поддържат силни костите. В 100 грама личи се съдържат 10 мг магнезий, 5 мг калций, 31 мг фосфор, 171 мг калий. Заедно със съдържащите се в него цинк и мед се повишава ефективността на витамин Д, чрез който калцият се усвоява по-лесно.

5. Витамин С

Личи е отличен източник на витамин C, а консумацията на храни, богати на витамин С помага на тялото да развие резистентност срещу инфекциозни агенти, както и да се прочисти от свободните радикали. Вместо да пиете хапчета, глътнете една костилка от личи и изяжте 100 грама плодчета. Това ще ви помогне срещу настинка и болки в гърлото.

6. Олигонол

Полифенолът олигонол се намира в изобилие в плодовете личи и има няколко антиоксидантни и противовъзпалителни действия. Помага за подобряване на кръвообращението, намалява теглото, намалява изтощението след физически упражнения, повишава издръжливостта, както и намалява бръчките по лицето и кафявите петна.

7. Витамин В

Личи също е добър източник на витамини В комплекс като тиамин, рибофлавин, ниацин и фолати. Тези витамини помагат на организма да метаболизира въглехидратите, протеините и мазнините. Той е с високо ниво на бета каротин, който укрепва имунната система и подобрява функцията на черния дроб и другите органи.

ВНИМАНИЕ: Плодът личи може да бъде алергенен, така че хапнете малко, когато го опитвате за първи път.

 

Супер плодове от Азия за здраве и красота!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *