Начало / Здравословен живот / Любопитно / Температурните аномалии убиват!


Температурните аномалии убиват!

Шведски учени разкриха, че за последните 30 години смъртността заради температурни аномалии е нараснала почти двойно в сравнение с аналогичен период в началото на миналия век.

vremeТемпературните рекорди се превръщат в трагедия – и това за съжаление е закономерност, отбелязват от medikforum.ru. Наблюденията са публикувани в списание Nature Climate Change.

Връзката между температурните колебания и смъртността е коментирана и по-рано. Но е важно да се проследи доколко силното застудяване или затопляне оказва въздействие върху продължителността на живота.

Шведският екип анализирал данни за дневните температури в Стокхолм в периодите от 1900 до 1929 и от 1980 до 2009 години. Специално внимание било обърнато на дните, когато времето е било необичайно топло или студено. След това било проследено колко хора са умирали в тези времеви отрязъци и точки от силните температурни колебания.

През миналия век заради рекордно ниски температури в шведската столица са починали 220 души. Толкова са били и смъртните случаи заради жеги. Интересно, че през втория времеви период числата са съответно 251 и 381. Т.е. за по-малко от сто години се е увеличил броят на жертвите на температурни аномалии.

В днешно време в суровите зими хората загиват повече с 5.6%, а от горещините – с 4.6% повече в сравнение с миналия век.
Тъжната прогноза е, че тази тенденция ще се задълбочава, т.е. температурните аномалии, които зачестяват, ще вземат все повече жертви. И това е валидно не само за Стокхолм.

Оценете статията
Оценка от гласували

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*

Избрано за теб