Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво всъщност не знаем за солта?

Кой не знае за вредата от солта? Намалете солта – това е най-често срещаната лекарска препоръка, ако кръвното ви скочи или имате проблеми с бъбреците.

sea-salt-solСега обаче излиза, че обявяването на солта за “бяла смърт” е било малко прибързано.
В САЩ, където проблемът с масовото затлъстяване се превръща в икономическо бедствие, препоръката е да не се консумира повече от половин чаена лъжичка на ден. За хората със здравословни проблеми количеството е още по-малко, пише medikforum.ru. Именно в САЩ обаче научен екип е доказал, че да се препоръчва подобна мярка е немотивирано. Тя всъщност не отчита количеството на солта, което се поема чрез хранителните продукти.

Най-главното: няма стандартна норма за потребление на сол! Потребностите на всеки организъм са индивидуални и се движат в рамките от 2.6 до 4.8 грама – това е установено след 50-годишни наблюдения в 45 страни от света. Потреблението на даден организъм обаче е постоянна величина – той усвоява от храната толкова, колкото му е необходимо. Ако солта е повече, излишъкът се изхвърля от организма. Има случаи, в които нормалното за даден човек излиза извън пределите на приетото за универсално нормално – но той все пак е здрав!

Ограничението на солта може да се окаже опасно, ако в организма на даден човек постъпва по-малко от необходимото лично за него. Дефицитът на натрий води до влошени показатели на липидите в кръвта и резистентност към инсулина. Именно това положение създава предпоставки за сърдечно-съдови заболявания, в името на които всъщност е създадена безсолната диета!
Все пак ако един човек има затлъстяване или някаква сърдечна патология – със сигурност трябва да се подчини на солевите ограничения!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *