Таблетки срещу хипертония разболяват от рак!

Продължителният прием на лекарства от групата блокери на калциевите канали увеличава опасността от рак на гърдите.

rakОпасността от злокачественото заболяване е била установена при изследвания във Fred Hutchinson Cancer Research Center – Сиатъл, съобщава medikforum.ru. Блокерите на калциевите канали са най-популярните лекарства срещу хипертония в световен план. Само в САЩ за една година се изписват 678 милиона рецепти за подобни хапчета. При жените на възраст над 55 години обаче продължителният им прием крие рискове. В Сиатъл е бил изследван голям брой пациентки на възраст 55-74 години. Оказало се, че при 880 от тях има злокачествени изменения в млечните жлези, а при 856 нямало никакви изменения. Здравите американки били включени за изследванията в контролна група.

Установено било също, че ако жените приемат блокери 10 и повече години, опасността да развият рак е категорично изявена. Други лекарства за профилактика на хипертонията, например диуретици и бета-блокери, не дават подобно отражение.

Връзката между лекарствата и заболяването е била заподозряна по-рано, но едва сега се доказва по научен път. Има много жени, които са принудени години наред да приемат такива медикаменти. Те поставят под контрол едно страдание – но отключват друго. Сиатълските изследователи са на мнение, че има нужда от допълнителни изследвания – важно е да се проучи биологическият механизъм на опасното въздействие и да се намери решение за противодействието му.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *