Ново! Създадоха изкуствена човешка кожа!

Американски учени създадоха изкуствена кожа с дебелина на хартиен лист. Високотехнологичният продукт има електрическа чувствителност, реагира на допир и натиск.

kojaТази кожа може да бъде използвана в модерните протези и в бита, информират от medikforum.ru. Продуктът е разработка на учени от Калифорнийския университет. Т.н. “интерактивна кожа” има свойството да свети. Колкото по-силен е натискът върху нея, толкова по-силна е и светлината. Кожата ще помага на хората с протези на крайниците да си възстановят чувствителността. Тъй като е замислена като многофункционално творение, кожата е добра също за екрани на смартфоните, за автомобилни табла или за създаване на чувствителни на докосване зони при роботите.

Кожата се състои от слоеве полимери, които са били разтопени и нанесени върху супертънка силиконова пластинка. След втвърдяването на полимера се прави монтаж на гъвкави електросхеми и накрая се премахва силиконът, като остава само еластичната плоскост с вградените сензори и полупроводници. Във всеки микроскопичен сегмент от кожата има транзистори, направени от полупроводникови въглеродни нанотръбички, органични светодиоди и датчици за налягане.

Изобретателите са убедени, че създанието им има универсално приложение – от човешка протеза до интерактивен тапет. Може например да се изработи електронна превръзка за ръка, която постоянно да показва стойностите на кръвното налягане и пулса. За учените това не е просто един продукт – изкуствена кожа, а цяла система за взаимодействие между хора и машини от най-ново поколение.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *