Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Някои лекарства могат да причинят язва!

Една често срещана причина за пептична язва е употребата на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС).

Пептичната язва е възпаление, което се формира в лигавицата на стомаха или дванадесетопръстника (началото на тънките черва). Една язва може да доведе до дълбаеща, пареща болка в горната част на корема, гадене, повръщане, загуба на апетит и загуба на тегло. Повечето пептични язви са причинени от инфекция с бактерията Helicobacter Pylori, но някои пептични язви са причинени от продължителна употреба на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) или болкоуспокояващи.

Някои примери за НСПВС са: Аспирин (и всички медикаменти с ацетил салицилова киселина), Ибупрофен (Motrin, Advil, Nurofen, Nuprin), Напроксен (Naprosyn, Aleve), Индометацин (Indocin), Пироксикам (Piroxicam), Фламексин (Flamexin). Тези продукти са в „черната кутия” с предупреждения, които са свързани със сериозни и фатални стомашни кръвоизливи или язви, инфаркти, инсулти или усложнения в кръвосъсирването. Най-много оплаквания има от лекарства с активна съставка пироксикам. Този продукт се използва при лечението на артрит и анкилозиращ спондилит. НСПВС предизвиква язви чрез намеса в способността на стомаха да се защити от киселинните стомашни сокове.

За правилното храносмилане стомахът произвежда различни видове киселини. Основната е солната киселина, която се произвежда нормално от клетки, намиращи се в стомашната лигавица. Поради тази причина стомахът прави естествена защита срещу нея със слуз, която„облича” лигавицата  му. НСПВС възпрепятстват всички тези защитни механизми,  като намаляват защитните сили на стомаха. Така храносмилателните сокове могат да повредят чувствителната лигавицата на стомаха и да причинят язви. Тези язви обикновено се лекуват след като човек спре да приема лекарството. Но още по-добре е въобще да не го започвате! В случай, че лекар ви предпише такова лекарство, помолете да ви назначи и медикамент, който предпазва лигавицата на стомаха. Примери за това са колоидален бисмут субцитрат – КБС (colloidal bismuth subcitrate – CBS), който покрива цялата лигавицата на стомаха и сукралфат (Sucralfate), който избирателно полепва по повърхността на язвения дефект и я предпазва от вредното действие на киселия стомашен сок и пепсина.

Всеки, който приема НСПВС и преживява симптоми на пептична язва, трябва да отиде на лекар за навременно лечение. Забавянето на диагнозата и лечението може да доведе до усложнения и необходимостта от операция.

 

Преди да глътнеш това хапче…

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *