Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кучета-водачи в помощ на пациенти с Алцхаймер

Кучета-водачи, специално обучени за съвместен живот с пациенти с Алцхаймер, за първи път са включени в системата за социални услуги в Шотландия.

pseИдеята за тази услуга е на студенти-доброволци от Школата по изкуства в Глазгоу, информира medportal.ru. Младите хора предположили, че кучетата могат да получат специализирана подготовка –  подобно на кучета-водачи за незрящи. В случая с дементните пациенти животните трябва да им напомнят да си пият хапчетата, да ги насочват по правилните маршрути и да им подсказват къде са “изчезналите” вещи. Идеята е била подкрепена и реализирана със съдействието на благотворителни организации, работещи в помощ на пациенти с Алцхаймер и семействата им.
кучета – ретривърът Оскар и лабрадорката Каспа, са били обучавани в продължение на година и половина и вече са постъпили “на работа”. Те реагират на определена група команди, носят опаковките с лекарства на стопаните си, подтикват ги сутрин да станат от леглото и ги придружават на разходка.
Стопаните на Оскар и Каспа са безкрайно доволни от новите си приятели и първият етап на проекта се отчита като успешен. В момента се обучават още две кучета, които ще постъпят на служба до няколко месеца. Отбелязва се, че програмата с кучета е подходяща за пациенти в ранен стадий на заболяването.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *