ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Старческото слабоумие предпазва от рак?

Рискът да се разболеете паралелно от Алцхаймер и от рак почти не съществува.

alcИталиански учени твърдят, че е малка, почти теоретична вероятността паралелно да се развият двете заболявания, информират от medportal.ru. Пациентите с Алцхаймер са с два пъти по-малка вероятност да развият злокачествено заболяване. Болните от рак пък имат лошия шанс да се сдобият и с Алцхаймер с 35% по-рядко от здравите хора в третата възраст.

Изследването, което е в основата на тези заключения, е било провеждано в продължение на 6 години в Северна Италия. В него са били обхванати 204 468 души на възраст 60 и повече години. В рамките на тези 6 години 21451 души развили онкология, а при 2832 се проявил Алцхаймер. Едва в 161 случаи се проявили и двете болести заедно.

За този феномен се заговори през 2005 година, но споменатото изследване е първо по мащабите си. Учените още нямат обяснение за описаната закономерност, но се предполага, че разшифроването й ще даде насоки за нови лечебни технологии. Американските експерти, на които принадлежи идентифицирането на споменатата връзка, смятат, че ключова роля в нея играе специфичният ген ТР53. При Алцхаймер той е с повишена активност, а при злокачествените заболявания е пасивен.

В основата на феномена може би лежи и механизмът на клетъчното деление, който е забавен или преустановен в третата възраст. Забавеното деление при възрастните предпазва от злокачествени изменения, които са характерни с бурно нарастване. В същото време стареещият организъм акумулира струпвания от клетки с изчерпан потенциал и ако това струпване е в мозъка, се проявява симптоматиката на Алцхаймер.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *