Лечение на всички болежки с фитотерапия

Без съмнение най-скъпото за човека е здравето и това как се грижим за него зависи от начина ни на живот. А грижите за него в голяма степен и от връзката ни с околната среда. С годините човечеството значително се отдалечава от природата, към която е свързано, както всяко живо същество. Новите и мощни медикаменти, синтетично синтезирани, заместват природното лечение, но заедно с ефективността идват и страчните ефекти от него. Съвременният човек забравя, че хилядолетия наред човечеството се е е лекувало именно и само със силата на природата. Да, несъмнени са някои от качествата на антибиотиците, но не е нужно да бъдат използвални за всичко, след като природата ни е дала такова огромно богатство от лечебни растения, които нямат странични ефекти.

Методът за лечение, който и днес започва да печели малко по-малко все повече привърженици, се нарича фитотерапия, произлизащ от гръцкото „phyton“ – растение и „therapy“ – лечение. Това е алтернативен метод на лечение, чиято основа лежи в лечебните свойства на билките.

fitoterapiaГолям брой растителни вида са познати на човечеството – около 500 000, но едва 5% от голямото разнообразие са проучени и признати като фармакологично активни вещества. От своя страна това може да показва само едно – че има огромен резерв от все още непознати и непроучени лечебни растения, чиято сила не е известна все още на съвременния човек.

Нашата страна е благословена с огромно богатство и разнообразие от растителни видове, които според запознати наброяват около 3 600 на брой. От тях едва 650 вида се употребят, като 300 се събират всяка година.

Заради разнообразните климатични и почвени условия, в които виреят билките, те са чудесен енергиен и естествен хранителен източник, които радват всички решили да им се доверят с висок процент от биологично активни вещества. Особено богати на такива полезни вещества и различни химични съединения, които са от изключително голямо значение за нашето здраве и лечение при заболявания. Това са алкалоиди, гликозиди, сапонини, полизахариди, дъбилни вещества, флавоноиди, лигани, кумарини, етерични масла, витамини, микроелементи, които с право правят предпочитани естествените лечебни средства.

Още древните са се доверявали на растенията, изследвали са техните свойства и са описвали действията им според различните болести и оплаквания на пациента. Още Хипократ е започнал изследвания, записани в неговите трактати и многократно доказани през вековете. В Древна Асирия например са съществували специални градини, където са се полагали грижи за лечебни растения, от които после са се приготвяли различни настойки и медикаменти. Древни египетски папируси пък описват в най-малки детайли лечебният ефект на редица растения като мента, живовляк и мак.

Първи, който предлага да се ползва извлек от самото лечебно растение, а не самото то, е древноримският лекар Клавдий Гален. И то не от коя да е част, а точно определена. От своя страна и Авицена предлага на медицината употребата на повече от 900 средства, като голяма част от тях са билки. Няколко века по-късно, наред траки, славяни и прабългари също се обръщат към натуралната сила на растенията, като следват своите вековни традиции. Постепенно с времето фитотерапията се превръща в главен клон на медицинската практика при древните. Днес отново сме свидетели на това. Макар и бавно, и недоверчиво, но хората започват да се връщат към своите корени, когато имат нужда от лечение, и фитотерапията с право заема един от най-важните клонове на народната медицина.

Всяко едно лечебно растение, което в себе си не съдържа отровни или силно въздействащи вещества, може да бъдат основа за лекарствено средство, за приложение, както вътрешно, така и във външно приложение. Приготовлението им зависи в голяма степен от химическия им състав, а също така и от тяхната разтворимост в различни по сила разтворители, като вода, спирт и др. От това кой вид от растението се използва – цвят, листа, корени и др.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *