Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лечебното докосване

През 1662 г. ирландският аристократ Валънтайн Грейтрейкс изпитал странен стремеж да лекува с ръцете си

лечение

Той смятал, че неговата способност е свързана с изгонване на зли духове и му е дар от Бога, но през XVII век да се лекуват болни с докосване, било равносилно на измяна: това можел да прави единствено кралят.

Грейтрейкс все пак решил да изпробва дарбата си върху човек, обезобразен от туберкулоза на лимфните възли. Като поставил ръце върху страдалеца, той произнесъл молитва. След месец болният напълно се излекувал. След това Грейтрейкс лекувал и други заболявания, като при това извършвал с ръцете си поглаждащи движения, но без да докосва тялото на пациента. Славата му бързо се разпространила и той продължавал да лекува дори след като през 1665 г. епископският съд наложил забрана върху заниманията му. Очевидно помагало високото му положение в обществото и това, че той не вземал пари за лечението. През 1666 г., когато в Лондон свирепствала чумата, той заминал за пет месеца в Англия и направил силно впечатление на много известни учени, включително и на Робърт Бойл. Бойл смятал, че Грейтрейкс действително лекува болните.

Докосването до болния винаги е смятано за едно от средствата за лечение, макар че в съвременната медицина, с нейното техническо оборудване, то е изгубило своето значение. Свидетелства за лекуване с помощта на ръцете могат да се открият в Библията, в
историята на древна Гърция и Египет. През 1784 г. във франция комисията, изучаваща „животинския магнетизъм“, върху който според Франц Месмер се основавал неговият метод на лечение, открила само стимулация, игра на въображението и имитация. В наши дни самите лечители казват, че чрез докосването до болния се предава лечебна енергия.

През 60-те години на миналия век унгарският лечител Оскар Естебан участвал в опитите на биохимика Бернард Гред от университета „Макгил“ в Канада, при които ускорявал зарастването на рани на мишки. През 70-те години било формулирано понятието лечебно докосване, създаващо потоци енергия около тялото на пациента, като неизменна част от грижите за болните, пише вестник „Феномен“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *