ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Лекарства от кухнята помагат при слънчевото изгаряне

Ако лицето ви е силно зачервено и болезнено, вземете аспирин или ибупрофен и направете онова, което правите при всички други видове изгаряне: охладете засегнатия кожен участък със студена вода.

Приемайте много течности, защото изгарянето води до обезводняване, а при последващо излагане на слънце не забравяйте да използвате слънцезащитен крем и да носите шапка.

 

Защо се получава слънчевото изгаряне?

До повърхностно възпале­ние на кожата се стига в резултат на прекомерно из­лагане на ултравиолетови лъчи. Най-честите изгаря­ния са 1-а степен, въпреки че може да е налице и топ­линен удар. Болката е най-силна 4 часа след излагане­то на слънце и трае 2-3 дни. След 5-7 дни изгорената кожа започва да се бели. Редовните слънчеви бани водят до преждевременно стареене на кожата и пови­шават риска от развитие на злокачествени заболявания. Най-застрашени са русите хора със светла кожа. Пови­шената фоточувствителност може да се дължи и на при­ем на медикаменти като ан­тибиотици, транквиланти, диуретици, противозачатъч­ни таблетки и лекарства за диабет.

 

Лекарства от кухнята

  • При болезнени изгаряния натъркайте засегнатия участък с пресен резен краставица или картоф. И в двата зеленчука се съдържат съединения с противовъзпалителен и охлаждащ ефект.
  • Оцетът също облекчава болката и възпалението и помага за лечение на слънчевото изгаряне, а освен това успокоява сърбежа. Потопете няколко листа кухненска хартия в ябълков оцет и ги наложете върху поразените от слънцето участъци. Оставете ги, докато изсъхнат. Прилагайте процедура­та толкова често, колкото е необходимо.
  • Разчупете една капсула витамин Е и нанесете съдържанието й върху кожата.
  • Когато слънчевото изгаряне е придружено от сърбеж, вземе­те хладка вана. Разтворете във водата 2 чаши оцет.

 

Бързи мерки

  • Облейте засегнатия участък със студена вода или го наложе­те със студен компрес за 15 минути. Така ще намалите отока и ще понижите температурата.
  • Ако изгарянето е по цялото тяло, вземете студена вана, като прибавите към водата колоидални овесени трици или фино смляно овесено брашно.
  • Направете запарка от зелен чай, охладете я и я използвайте за компрес. Зеленият чай съдържа активни вещества с изразе­ни противовъзпалителни свойства.
  • Третирайте възпаления кожен участък с охладен чай от пи­перлива мента или с 2 капки масло от билката, разтворени в 1 чаша вода.

 

Красиви под слънцето

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *