Атака срещу пушачите: говорящи цигари

Учени от университета “Стирлинг” в Шотландия създадоха говорящи цигарени кутии.

pack_340x255Говорящите кутии се “обаждат” всеки път, когато пушачът посегне да си извади цигара, обясняват от medportal.ru. Те произнасят две фрази. Едната съдържа телефонния номер на консултант, подпомагащ отказа от пушене. Втората предупреждава, че пушенето уврежда репродуктивните способности на младите хора. В създаването на продукта е използвана същата технология, която се прилага при изработването на музикални поздравителни картички.

Устройството е било тествано при момичета на възраст 16-24 години: това е една от възрастовите групи с висок процент пушачи. Участнички в изследването признали, че посланието за възможно безплодие ги притеснило и ги накарало да се замислят. Те се замисляли всеки път, когато трябвало да отворят пакета и да изслушат предупрежденията – затова палели цигара по-рядко от обичайното за навиците си.

Идеята за говорящи цигари не се приема еднозначно: любителите се присмиват или са подразнени, но все пак не са безразлични. Затова пък противниците на пушенето я приветстват горещо. Има един проблем: говорящите кутии не могат да се използват в серийното производство, докато не се гласува специална поправка в тютюневия закон на страната.

Оценете статията
Оценка 0 от 0 гласували

Това ще ви помогне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.