Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво трябва да знаете за заболяванията на щитовидната жлеза?

Статистиката показва, че една на всеки осем жени на възраст между 35 и 65 години и една от всеки пет жени над 65-годишна възраст имат някаква форма на заболяване на щитовидната жлеза.

Когато щитовидната жлеза произвежда твърде много хормони, това е ХИПЕРтиреоидизъм. Когато има недостиг на хормони – това е ХИПОтиреоидизъм. Около 26% от жените, които са във или близо до менопаузата, са диагностицирани с тези заболявания.

Щитовидната жлеза има форма на пеперуда, разположена в областта на шията, точно под адамовата ябълка. Тя е част от ендокринната система и секретира хормоните тироксин (Т4) и трийодтиронин (Т3), които регулират метаболизма на тялото.Функцията на щитовидната жлеза е много сложна и оказва силно влияние върху функцията на почти всеки друг орган в тялото. Ето защо, доброто функциониране изобщо на  тялото зависи от здравето на щитовидната жлеза.

Не е необичайно за жените с проблеми на щитовидната жлеза да страдат от депресия. Едно от обясненията за това е, че най-биологично активната форма на хормони на щитовидната жлеза – T3, всъщност е истински невротрансмитер, който регулира действието на серотонин, норепинефрин и GABA (гама-аминомаслена киселина), инхибиторен невротрансмитер, който е важен за потушаване на тревожността.

T3 се намира в големи количества в лимбичната система на мозъка, областта, която е важна за емоции като радост, паника, гняв и страх. Ако не разполагате с достатъчно T3,  или ако неговото действие е блокирано, могат да последват цяла каскада от аномалии на невротрансмитерите, което да доведе до промени в настроението и енергията, включително и депресия.

За да разберете дали имате заболявания на щитовидната жлеза, трябва да се прегледате при ендокринолог. Поискайте пълен набор от изследвания за хормоните Т3, Т4 и задължително TSH. Освен това, за да се установи дали имате вродено автоимунно заболяване „Хашимото”, трябва да се изследват и двата вида антитела ТАТ и МАТ.

 

Мощно успoкоение

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *