ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

При болки в гърба – правилна стойка!

При болки в гърба трябва да се постараете да привикнете към стойка, при която натоварването на гръбначния стълб е минимално.

bolki v garbaДръжте гърба изправен и разпределяйте тежестта равномерно върху двата крака. Изнесете таза първо напред, после назад и намерете позицията, която ви е най-удобна. Продължете по същия начин нагоре, като първо насочите вниманието си към кръста, след това към гръдната област и накрая към шията и раменете.  Запомнете позицията с най-малко натоварване за гръбначния стълб и се старайте да я поддържате, когато стоите или вървите. Това е и т.нар. позиция „основен стоеж”, от която започва и завършва изпълнението на някои физически упражнения.

Спете по гръб или на една страна. Ако ви е по-удобно да лежите по гръб, подложете възглавници под главата и коленетте си, за да намалите натоварването върху долната част на гърба. Ако предпочитате да лежите на една страна, поставете възглавница между краката си. Ако страдате от ишиас, препоръчителната позиция на тялото е по корем.

Ако обичате да четете седнали в леглото, купете си голяма триъгълна възглавница от дунапрен, която да поддържа горната част на тялото ви. За допълнително удобство можете да използвате дунапренена или надуваема опора за шията.

Когато седите на стол, стъпалата ви трябва да са в хоризонтална позиция, а тазът – малко по-високо от коленете. За кръста използвайте лумбална опора – цилиндрична възглавничка от дунапрен с дължина, съответстваща на ширината на облегалката и дебелина 12 см. Обикновено има ремъци, с които се закрепва за гърба на стола. Можете да импровизирате и с навита на руло хавлиена кърпа.

Избягвайте да прекарвате часове зад волана. Ако се налага да шофирате, продължително време, поставете на кръста си специален колан, който да пристяга и намалява болката.

Ако имате навика да държите портфейла си в задния джоб на панталона, винаги го изваждайте, преди да седнете – може да не го усещате, но той нарушава правилната позиция на гръбначния стълб.

Когато миете съдовете или чакате автобуса, стъпете с единия крак по-високо от другия. В кухнята поставете до мивката твърда кутия или няколко книги, а докато сте на спирката стъпете с единия крак на бордюра. От време на време сменяйте позицията, за да натоварвате и другия крак. Последователното прехвърляне на центъра на тежестта дава възможност на мускулите на гърба да си почиват.

 

Обичайте тялото си!

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *