ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как се изследва и как се лекува хепатита?

Как се изследва и как се лекува хепатита

Лекарят вероятно ще ви назначи някои от следните изследвания, за да потвърди диа­гнозата хепатит:

 

Кръвни изследвания – проверяват се определени показатели, които показват да­ли сте прекарали хепатит в миналото, или имате остра или хронична инфекция в момента.

Тестове за функционалното състояние на черния дроб – потвърждават повише­ното ниво на билирубин в кръвта, което е причина за жълтеницата. Тези тестове са част от рутинните изследвания. Лекарят може да ги назначи, ако при вас са налице рискови фактори за хепатит.

Компютърна томография – чрез нея се получава компютърен образ на органите в коремната кухина и черния дроб.

Биопсия на черен дроб – процедура, при която се взема частица тъкан от черния дроб и се изследва под микроскоп. Биопсията се извършва, като се постави местна упойка, след което чрез специална игла се взема проба от тъканта за изследване.

 

Как се лекува?

Няма специфично лечение за вирусния хепатит. Имунната система сама трябва да се справи с това заболяване. В случаите, когато причината не е вирусна инфекция, лека­рят ще ви препоръча да избягвате веществото причинител, за да ускорите възстановя­ването си. Вероятно ще ви бъдат назначени изследвания за други възможни причини и съответно лечение. Няколко месеца след поставянето на диагнозата се налагат ре­довни кръвни изследвания, за да се следи функционалното състояние на черния дроб. Лекарят може също така да ви посъветва да направите някои промени в начина си на живот и да приемате определени лекарства.

 

ПРОМЕНИ В НАЧИНА НА ЖИВОТ

Приемайте много течности, почивайте си и забавете темпото, докато не се почувства­те по-добре. Не консумирайте алкохол и не приемайте парацетамол, докато не се въз­становите напълно. Спазвайте изрядна хигиена и използвайте предпазни средства при секс, за да не заразите другите.

 

ЛЕКАРСТВА

Терапията с високи дози интерферон и рибавирин (ребетол) е помогнала на някои па­циенти с хепатит С. Лекарят може да ви препоръча този вид лечение, ако прецени, че е подходящо за вас.

 

ФАКТ

Хепатитът е най-честа- та причина за транс- плантация на черен дроб – 30% от всички случаи.

 

БЕЗОПАСНА ЛИ Е КРЪВТА ОТ КРЪВНАТА БАНКА?

След 1991 г. опасността от заразяване от хепатит С при кръвопреливане значи­телно намаля. Днес този риск е едва 0,001%. Преди 1991 г. кръвта, използ­вана за кръвопреливане, не се е из­следвала за хепатит В и С. Ако са ви пра­вили кръвопреливане преди тази годи­на, трябва да се подложите на тестове за функцията на черния дроб.

 

 

 Внимание! Хепатит С „обича” летния сезон

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *