Ставните болки не мъчат само възрастните хора

Това неразположение се подмладява все повече и повече с всяка изминала година

болки в ставите

Колкото и да си мислите, че сте защитени от подобни страдания, факт е, че все по-често млади хора се оплакват от болки в ставите и научават за изтънелия хрущял едва след като отидат на лекар и при прегледа се установи, че освен травмата, която е налице, факт е и едно по-сериозно заболяване, което се лекува дълго и трудно

Уроци по анатомия

Ставите свързват нашите кости, така че се движат, сгъват, извиват. Благодарение на това ние тичаме, плуваме, танцуваме и сме в състояние да извършваме всевъзможни дейности. Може би знаете, че в човешкото тялото има 206 кости и всички те – с изключение на хиоидната кост на врата, са свързани една с друга. Подвижните стави – като тези на колената, ходилата и лактите, са съставени от кост, съединителна тъкан (хрущял, тендони и сухожилия), мускули и синовиална тъкан. Нормалният хрущял осигурява гладко приплъзване на ставните повърхности и пренасяне на тежестта на съответната част от тялото. Така костите не се търкат една в друга. С времето хрущялът изтънява, а с напредването на годините телата ни произвеждат все по-малко хрущялно вещество.

Как да спрем болката?

Най-добра тактика остава профилактиката. А подходящото време за нея е… винаги! Тя преминава през няколко важни условия – подобряване режима на хранене, регулиране на теглото, движение, може да се включат хранителни добавки и други природни методи, пише списание „За жената“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *