Рефлексотерапията – масаж против болка

В основите на рефлексотерапията стои представата, че организмът и личността на човека са едно цяло и нарушаването на равновесието в една част от тялото се отразява върху състоянието на всички останали.

 

Методите за масаж  на стъпалата, които стоят в основата на съвременната рефлексотера­пия, били известни още на древните инки. Възможно е именно те да са привлекли вниманието на американ­ския доктор, специалист по уши, нос и гърло – Уилям Фицджералд, създател на съвременната рефлексоте­рапия. По време на своята практика той стигнал до извода, че при масаж на определени точки по цялото тяло, се подобрява функцио­нирането на вътрешните ор­гани и се намалява болката.

 

През 1913 г. д-р Фиц­джералд обнародвал свои­те открития, опирайки се на теорията за взаимната свързаност между зоните на тялото. В опростен вид тя разделя тялото на зони с помощта на 10 вертикални линии, като измененията във всяка зона влияят на останалите. През 1917 г. д-р Фицджералд публикувал своите изводи с помощта на колегата си д-р Едвин Бауерс.

 

Особено успешна прак­тика в областта на рефлексо­терапията развил д-р Рили. Неговата асистентка Юнис отишла по-далеч и разказала на общодостъпен език систе­мата на масажната техника в две книги – „Историите, кои­то могат да разкажат нашите крака” и „Истории, разка­зани от нашите крака”. За разлика от д-р Фицджералд, Юнис се съсредоточила върху стъпалата на краката. Според нея те имали особено значение при лечението на рефлекторните зони, защото съдържали точки, свързани с 10-те зони.

 

Проведено неотдавна проучване сред медицин­ските сестри от болниците на Манчестър, Англия, показало, че рефлексотера­пията е много ефективна при стрес. Освен това по­нижава болката, подобрява действието на вътрешните органи. Важна и при диаг­ностициране на определени заболявания.

 

Днес рефлексоте­рапия се използва като съпътстващо лечение при болки в гърба, проблеми с храносмилането, мигрена, предменструален синдром. Използва се и в лечението на много сериозни заболя­вания като проблеми със сърцето и някои форми на склероза.

 

 

Смехът е чудесен лек

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *