Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Тиквата – истинско съкровище на полезни вещества

Тиквата, от която си правим фенери, и нейните оранжеви роднини – жълъдовата тиква и тиквата цигулка – предпазват от акне, сърдечно-съдови заболявания, макуларна дегенерация и затлъстяване.

Полезни вещества

Бета-каротин – Тиквата осигурява големи количества от този пита- телен оранжево-жълт пигмент, който предотвратява акне, рак и макуларна дегенерация. (Една чаена чаша варена тиква съдържа около 8,5 мг бета-каротин.)

Витамин В6 – Жълъдовата тиква осигурява стабилно количество от този незаменим витамин от групата В, който се свързва с намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания, а вероятно и от депресия. (Една чаена чаша варена тиква съдържа 0,4 мг или около 20% от препоръчителния дневен прием.)

Витамин С – Той е силен антиоксидант и предотвратява катаракта и хронични заболявания. Тиквата цигулка е най-богата на витамин С (31 мг в една чаена чаша).

Влакнини – Тиквата съдържа впечатляващи количества разтворими влакнини, които понижават нивата на „лошия“ (LDL) холестерол. А съдържащите се в нея неразтворими влакнини ни помагат да се чувстваме сити и облекчават запека.

Калий – Хранителен режим, в който е включен този минерал, пони­жава риска от високо кръвно налягане, камъни в бъбреците и инсулт. Тиквите са богати на калий.

Лутеин – Този каротиноид предотвратява макуларна дегенерация, катаракта и рак на дебелото черво.

Магнезий – Жълъдовата тиква и тиквата цигулка са ценни източни­ци на този жизненоважен минерал, който може да е полезен при алергии, астма, сърдечносъдови заболявания, високо кръвно наля­гане, камъни в бъбреците, предменструален синдром (ПМС).

Тиамин – Една порция варена жълъдова тиква осигурява известно количество от този витамин от групата В, който е полезен за мозъка и подобря­ва паметта и настроението.

За максимална полза

За да запазите бета-каротина, подходящи начини за приготвяне на тиквата са варенето или печенето. Витамините от групата В обаче се губят, когато тиква­та се вари във вода.

 

Пълна чиния с плодове и зеленчуци

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *