ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Пюре от сливи срещу запек

Сушените сливи и пюрето от тях са вкусен естествен лек за запек (като заедно с това подоб­ряват и здравето на сърцето). Сочните пресни и сушени сливи са богати на антиоксиданти и естествени захари.

Полезни вещества

Антоциани – Тези червеникавосини пигменти придават на сливите техния наситен цвят и предпазват от рак и сърдечносъдови заболява­ния, тъй като прочистват организма от свободните радикали.

Калий – Той регулира кръвното налягане и намалява риска от инсулт и образуване на камъни в бъбреците. (Четвърт чаена чаша сливи съ­държа 317 мг калий или 9% от препоръчителния дневен прием.)

Кверцетин – Той неутрализира свободните радикали, предотвратя­ва естрогенозависими видове рак (включително рак на гърдата) и пречи на окисляването на „лошия“ (LDL) холестерол – процес, който иначе би могъл да предизвика сърдечносъдови заболявания.

Неразтворими влакнини – Неразтворимите влакнини в пресните и сушени сливи улесняват дефекацията.

Разтворими влакнини – Сушените и пресните сливи са с богато съдържание на разтворими влакнини, които помагат при запек и по­нижават нивата на холестерола.

Сорбитол – Тази естествена захар облекчава запек, тъй като абсор­бира водата и стимулира дефекацията. Трябва да се отбележи обаче, че сорбитолът може да раздразни дебелото черво, което важи с осо­бено голяма сила за хората, страдащи от синдром на раздразненото дебело черво.

Хлорогенова киселина – Този фенолен фитохимикал, който е мощен антиоксидант, възпрепятства вредното действие на свобод­ните радикали и неутрализира канцерогенните вещества отоколната среда (например нитрозамините в цигарения дим).

За максимална полза

Ако задушавате сушените сливи, непременно се възползвайте и от ос­таващия бульон – изпийте го или го използвайте в някоя рецепта. По този на­чин ще оползотворите сорбитола, който плодовете отделят.

Порция здраве

Пюрето и сокът от сушени сини сливи са богати на антиоксиданти и помагат при запек. Ако пиете сок преди лягане, ще си осигурите изхождане на следващата сутрин (и съответно ве­чер, ако консумирате сока на закуска).

 

 

7 начина да избегнете преяждането, когато сте на ресторант

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *