ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Лечебно хранене при ревматоиден артрит

Съществуват данни, че ако се придържате към хранителен режим с високо съдържание на непреработени храни – плодове, зеленчуци и пълнозърнести про­дукти, понижавате риска от ревматоиден артрит.

От друга страна се смята, че ако вече страдате от заболяването, е възможно да облекчите болката, като пре­минете към хранителен режим изцяло на растителна основа. Счита се, че ако по­нижите и общия прием на мазнини и калории, това ще помогне допълнително.

Приемът на големи количества витамини и минерали, най-вече витамините С и Е, съдейства за предпазване от или справяне с ревматоидния артрит. Селенът може да подсили антиоксидантните свойства на витамин Е, а освен това подпо­мага действието и на един много важен противовъзпалителен ензим – глутати- он пероксидаза. Ниските нива на селен, цинк и бета-каротин в организма веро­ятно допринасят за ревматоидния артрит.

Според някои проучвания цинкът може да облекчи симптомите. Освен че има собствени антиоксидантни свойства, той е и съществен елемент, повишаващ способността на организма да атакува свободните радикали.

Тъй като някои медикаменти, предписвани при ревматоиден артрит, понижа­ват стойностите на важния витамин от групата В – фолат, лекарите препоръч­ват консумацията на храни, които са богати негови източници.

Няколко изследвания свързват лошата наличност на антиоксидантни вещества в организма с повишения риск от развитие на това заболя­ване. Ето защо хранителен режим, богат на антиоксидантни флавоноиди, включително на съдържащите се в зеления чай, може да е от голяма полза. Някои епидемиологични данни свързват повише­ната консумация на зелен чай с намалената заболеваемост от ревматоиден артрит, а предварителните изследвания с животни, при кои­то се приемали по 4 чаши зелен чай, предоставят доказателства в подкрепа на това твърдение. Предпазващите свойства на зеления чай се дължат на съдържащите се в него мощни полифеноли.

Съществуват доказателства, според които силните антиоксиданти в куркумата (подправката, на която се дължи светложълтият цвят на кърито) отслабват действието на възпалителните съединения и ак­тивират противовъзпалителната защита на организма.

Противовъзпалителното действие на бромелаина, омега-3 мастните кисе­лини и джинджифила също може да помогне за облекчаване на това състоя­ние. Учените смятат, че омега-3 възпрепятстват производството на възпалител­ните съединения, наречени простагландини и левкотриени, които допринасят за възпалението на ставите. Според резултатите от едно малко клинично из­следване приемът на 5 г пресен джинджифил на ден може сериозно да облек­чи симптомите на ревматоиден артрит.

 

 

Бърза помощ при болки в кръста и гърба

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *