Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ревматоиден артрит – не е просто „артрит“

Това заболяване засяга около 1% от населението по света и често се взима за друг вид заболяване. 

Същност на проблема

Това хронично възпалително заболяване на ставите е най-сериозната форма на артрит и може да засегне цялото тяло. Освен възпаление / схващане на стави­те, то често протича и с висока температура, загуба на апетит и общо чувство на неразположение.

Симптоми
В периода на обостряне на заболяването болните се оплакват от слабост, липса на апетит, мускулни и ставни болки, температурата им е повишена. Движението на ставите, които са силно болезнени е ограничено. Характерно за ревматоидния артрит е симетричното поразяване на малките стави на ръцете и стъпалата. По-рядко се наблюдават едностранни поражения на някоя от големите стави. Макар и много рядко могат да бъдат поразени и гласните връзки – тогава гласът на болния става нисък и хрипав.
Големият проблем е, че при ревматоидния артрит, както вече споменахме могат да пострадат и много други органи.

Рискови фактори

Като вид автоимунно заболяване ревматоидният артрит е резултат от анормална имунна реакция, при която имунните клетки на тялото атакуват предпазните об­вивки на ставите, а понякога и вътрешните органи, което на свой ред предизвик­ва възпаление. Лекарите предполагат, че сред причините за това заболяване са някои вируси, както и фактори, свързани с хормоните, гените и храненето.

Лечение на ревматоиден артрит

Към днешна дата, целта на лечението при пациенти с ревматоиден артрит е свързано с намаляване на възпалението и болката на ставите, максимизиране на ставната функция и предотвратяване на  тяхното разрушаване и деформация. Оптимално лечение на заболяването включва комбинация от лекарства, почивка, упражнения за укрепване и образование на пациента и семейство. Лечението е персонално и  се определя от  много фактори като активност на заболяването, вид на ставите, общо здравословно състояние, възраст и др.

Най-нови проучвания

Според изследванията жените, които поне веднъж седмично включват в ме­нюто си порция риба, са изложени в значително по-малка степен на риск от ревматоиден артрит. Омега-3 мастните киселини вероятно играят важна роля в това отношение, тъй като тлъстите риби (например сьомга и тон) са отличен из­точник на тези здравословни мазнини.

 

 

Болка в гърба – каква може да е причината?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *